Често сутрин преди работа не ни остава достатъчно време, за да си направи пълноценна и здравословна закуска. И понеже ни се иска да сме хапнали нещо преди първото кафе, прибягваме до лесно и бързо решение - един банан.

Бананите, техният цвят и каква връзка има с хранителните им качества

Зелени, жълти или кафяви банани да ядем

Цветът има значение

Макар че тропическият плод има много положителни качества - високо съдържание на калий, магнезий и фибри, той не е подходящ за закуска, пишат от MSN. Според д-р Дарил Джофре, въпреки че бананите изглеждат чудесен избор за начало на деня, трябва да имаме предвид, че ако се консумират на празен стомах, могат да намалят енергийните ни нива.

Когато похапваме банани на гладно, първоначалното ни усещане е прилив на енергия - благодарение на високото съдържание на захар, но след известно време (до час-два) започваме да се чувстваме уморени и отново гладни.

Снимка 436360

Източник: iStock

Тези плодове не са подходящи най-вече за хора с проблеми със кръвната захар, за които е крайно непрепоръчително да ги похапват рано сутрин. За закуска банани не се препоръчват и за хората, страдащи от синдром на раздразнените черва, тъй като в повечето случаи причиняват диария.

Според д-р Джофре, ако все пак обичаме да похапваме банани и не сме готови да се откажем от тях, просто можем да ги комбинираме с други храни, които съдържат здравословни мазнини, като фъстъчено масло или кисело мляко.

Бананите и как да ги запазим по-свежи за по-дълго време

Как да запазим бананите по-свежи за по-дълго време

Някои трикове, които вършат работа