За тези, които искат да подобрят и оцветят диетата си - закуската е едно добро началото за това. Много от храните, които често хапваме сутрин, имат високо съдържание на мазнини, захар и прости въглехидрати. Да, те ни дават незабавен прилив на енергия, но ни карат да се чувстваме сякаш сме с празен стомах. И бързо огладняваме отново.

Плодовете, зеленчуците и какво се случва, ако не ги консумираме

Какво се случва, ако не ядем плодове и зеленчуци

Нищо добро, със сигурност

Плодовете, от друга страна, са пълни с витамини и минерали. Те са богат източник на сложни въглехидрати и фибри, които веднага ни събуждат, засищат и допринасят за цялостното ни здравословно състояние.

Защо е полезно да хапваме плодове сутрин

Снимка 583602

Източник: iStock

Тайната на добрата закуска, която отговаря на всички изисквания за хранителни стойности и ни поддържа сити до обяд, е изборът на комбинация от храни. Те трябва да осигуряват:

  • Сложни въглехидрати, които дават дълготрайна енергия
  • Фибри, които да засищат
  • Протеин, който е най-засищащият макронутриент, за да не прегладнеем преди обяд
  • Здравословни мазнини, които също осигуряват енергия и ситост

А плодовете са чудесен начин, за да си набавим сложни въглехидрати. Въпреки че са богати на естествени захари, те съдържат диетични фибри. Фибрите добавят обем към храните, забавят храносмилането и усвояването на плодовата захар.

Снимка 583603

Източник: iStock

Наред с тях, плодовете са богат източник на витамини А, витамин С и калий. Витамин А подобрява здравето на кожата и очите, бори се с инфекциите. Витамин С е важен за здравето на имунната система, както и за растежа и възстановяването на клетките. Калият помага за контролиране на кръвното налягане.

Плодове с ниско съдържание на калории

В сравнение с обема си, много плодове са с ниско съдържание на калории. Ягодите, грейпфрутите, прасковите, папаята и пъпешът имат по-малко от 60 калории на порция. Така че можем спокойно да им се насладим всяка сутрин, без да надвишаваме калорийния прием за закуска.

Снимка 583601

Източник: iStock

Плодове с по-високо съдържание на калории

Други плодове са доста по-калорични. Мангото, гроздето, черешите и бананите имат повече калории и захар, затова е добре да се консумират умерено. Едно цяло манго например съдържа 45 грама захар.

Закуската, овесените ядки, фибрите и какво да ядем сутрин, за да не ни се дояжда сладко

Какво да закусваме, за да не ни се яде сладко през деня

Лесно можем да надхитрим глада

Плодове и протеин - повече от добра комбинация

Едни от най-вкусните комбинации от плодове включват ягоди, малини и боровинки. Добър вариант са грейпфрут, киви и ягода, както и къпини, папая и пъпеш. А за още по-голяма наслада можем да прибавим към тях кисело мляко, пълно с протеини, парче пълнозърнест препечен хляб с неподсладено ядково масло или яйце, според предпочитанията на всеки, пише Investrong.