Отново сме пролет и отново сме в сезона на пресните зеленчуци и плодове. А сред вторите безспорният ни фаворит са ягодите. Малки, сладки и ароматни, те са вкусни както да си ги хапваме сами, така и като част от различни десерти. Но има един малък проблем с тях - често се развалят по-бързо, отколкото ни се иска.
Да, ягодите са от крехките и деликатни плодове, които е добре да консумираме максимално бързо след като сме ги закупили. А още по-бързо след като сме ги измили добре, за да бъдат почистени от евентуалните химикали, с които са пръскани.
И ако си мислим, че просто да ги сложим в хладилника е достатъчно, то може би сме в грешка. Има един по-ефективен и също толкова лесен начин да съхраняваме малките плодове, с който те издържат по-дълго, за да им се наслаждаваме и днес, и утре, и другиден.

Източник: iStock
И за другите горските плодове може да използваме същия трик
Високата влажност и резките промени в температурата са най-големите врагове на свежестта на ягодите. А добрата новина е, че има лесен начин да им противодействаме.
Какво да направим
Необходим ни е просто по-голям, чист и сух буркан, в който да сложим ягодите. В него те ще имат идеалната среда, която ще предотврати бързото им разваляне. За още по-сигурен ефект, може да сложим парче домакинска хартия от вътрешната страна на капачката, за да попива евентуална влага.
Важно уточнение е, че не трябва да ги мием преди това, защото влагата, както вече разбрахме, задейства процесите на гниене. Не бива да махаме и зелените им листенца. Не трябва и да слагаме прекалено много ягоди в един буркан, за да не се мачкат и да имат достатъчно въздух помежду си, обяснява City Magazine.