Отново сме пролет и отново сме в сезона на пресните зеленчуци и плодове. А сред вторите безспорният ни фаворит са ягодите. Малки, сладки и ароматни, те са вкусни както да си ги хапваме сами, така и като част от различни десерти. Но има един малък проблем с тях - често се развалят по-бързо, отколкото ни се иска.

Как да мием ягодите, за да ги запазим свежи за по-дълго

Как да мием ягодите, за да ги запазим свежи за по-дълго

Малките трикове от голяма полза

Да, ягодите са от крехките и деликатни плодове, които е добре да консумираме максимално бързо след като сме ги закупили. А още по-бързо след като сме ги измили добре, за да бъдат почистени от евентуалните химикали, с които са пръскани.

И ако си мислим, че просто да ги сложим в хладилника е достатъчно, то може би сме в грешка. Има един по-ефективен и също толкова лесен начин да съхраняваме малките плодове, с който те издържат по-дълго, за да им се наслаждаваме и днес, и утре, и другиден.

И за другите горските плодове може да използваме същия трик

Източник: iStock

И за другите горските плодове може да използваме същия трик

Високата влажност и резките промени в температурата са най-големите врагове на свежестта на ягодите. А добрата новина е, че има лесен начин да им противодействаме. 

Какво да направим

Необходим ни е просто по-голям, чист и сух буркан, в който да сложим ягодите. В него те ще имат идеалната среда, която ще предотврати бързото им разваляне. За още по-сигурен ефект, може да сложим парче домакинска хартия от вътрешната страна на капачката, за да попива евентуална влага.

Ягодите, хартия за печене, найлонов плик и как да ги замразим, за да издържат по-дълго

Един трик за замразяване на ягоди

За да издържат по-дълго и да са все така вкусни

Важно уточнение е, че не трябва да ги мием преди това, защото влагата, както вече разбрахме, задейства процесите на гниене. Не бива да махаме и зелените им листенца. Не трябва и да слагаме прекалено много ягоди в един буркан, за да не се мачкат и да имат достатъчно въздух помежду си, обяснява City Magazine.