Със своя ядков и леко сладък вкус кестените са една от най-вкусните и универсални храни, които можем да похапваме както самостоятелно, така и да използваме в различни ястия като плънка или пък да добавяме в салати и супи. Освен това обаче тези ядливи ядки са и много полезни.

Всички най-лесни и вкусни начини да приготвим кестени у дома

Всички най-лесни и вкусни начини да приготвим кестени у дома

И как да ги обелим лесно

Ето осем ползи за здравето от консумацията на кестени.

Богати са на много хранителни вещества

Въпреки че са малки по размер, кестените са богати на хранителни вещества. Те съдържат мед, манган, витамин B6, витамин C, тиамин, фолат, рибофлавин и калий. Освен това са добър източник и на няколко други витамини и минерали, включително витамини K, B5 и B3, фосфор и магнезий. В сравнение с други ядки, кестените са по-нискокалорични, тъй като имат по-ниско съдържание на мазнини. Също така са по-богати на въглехидрати от повечето ядки и съдържат доста фибри.

Чудесен източник са на антиоксиданти

Кестените съдържат голямо разнообразие от антиоксиданти, сред които витамин C, галова и елагова киселина, танини, алкалоиди, различни полифеноли, лутеин и зеаксантин. Антиоксидантите са важни за организма ни съединения, които помагат за защитата на клетките от свободни радикали. А както знаем, високите нива на свободни радикали могат да причинят оксидативен стрес, който съответно да увеличи риска от хронични заболявания, включително на сърцето, диабет и рак.

Снимка 745127

Източник: iStock

Подпомагат здравето на сърцето

Кестените са чудесен източник на хранителни вещества, свързани с ползи за сърцето. Така например антиоксидантите, които съдържат - галова и елагова киселина, могат да предпазят сърцето от оксидативен стрес и да намалят риска от инсулти и сърдечни заболявания. Кестените са богати и на калий, така важен за здравето на сърцето и регулирането на кръвното налягане. Той също така може да намали и риска от сърдечни заболявания и инсулти.

Богати на фибри

Фибрите са особено полезни за храносмилателната система и подпомагат редовния стомах. Те действат като пребиотик в дебелото черво, което означава, че се превръщат в източник на храна за полезните бактерии. По този начин чревните бактерии ферментират фибрите, които произвеждат различни полезни съединения, свързани с ползи за здравето на червата, намаляване на възпалението и подобряване контрола на кръвната захар. Освен това фибрите допринасят за чувството за ситост, което прави и контролирането на теглото по-лесно.

Снимка 745126

Източник: iStock

Подпомагат контрола на кръвната захар

Поддържането на стабилни нива на кръвна захар е важно за всеки, но дори повече за хора в преддиабет или диабет. Въпреки че са с по-високо съдържание на въглехидрати в сравнение с други ядки, кестените са добър източник на фибри, които могат да помогнат за предотвратяване на скокове в кръвната захар. Също така антиоксидантите, като галова и елагова киселина, които се съдържат в кестените, подпомагат контрола на нивата на кръвната захар и могат да подобрят инсулиновата чувствителност. За да извлечем тези ползи от кестените обаче, е важно да ги ядем в умерени количества.

Снимка 745128

Източник: iStock

Подпомагат отслабването

Високото съдържание на фибри в кестените помагат да се чувстваме по-сити за по-дълго време. Освен това високият прием на фибри е свързан и с увеличено производство на хормоните, които ограничават апетита, докато същевременно потиска хормона на глада грелин. Кестените също така са и по-нискокалорични в сравнение с други ядки, тъй като съдържат по-малко мазнини.

Помагат за намаляване на възпалението

Хроничното възпаление е свързано с различни състояния, като сърдечни заболявания, диабет и рак. Антиоксидантите в кестените, сред които са витамин С, галова киселина, елагова киселина и някои полифеноли, могат да помогнат за намаляване на възпалението, като неутрализират свободните радикали.

Зимната подправка с изненадващи ползи за здравето

Зимната подправка с изненадващи ползи за здравето

Анасонът е не просто чудесна подправка за греяно вино и десерти

Потискат разпространението на раковите клетки

Според лабораторни изследвания антиоксидантите в кестените имат свойството да подпомагат потискането на разпространението на ракови клетки и да стимулират елиминирането им. Сред видовете рак, за които се наблюдава този ефект, са рак на простатата, гърдата и дебелото черво. Наред с това антиоксидантите, съдържащи се в кестените, могат също да потискат разпространението и на туморни клетки, както и да стимулират елиминирането им, пише Healthline.