В днешно време човек може да избира между много алтернативи, когато иска да готви и да се храни здравословно.
Сусамовото масло е една от тези, които крият в себе си много ползи и си заслужава човек да ги има в кухнята си. Хранителните качества на сусама като растение са безспорни, ето защо някои го наричат "Кралицата на маслодайните семена", пише Healthline.
Най-често сусамовото масло се прави от сурово пресовани сусамови семена. Намира приложения не само в кулинарията, но също така в медицината и козметиката. Ето и пет ползи от сусамовото олио:
Много антиоксиданти
Сусамовото масло съдържа два мощни антиоксиданта - сезамол и сезаминол, които могат да повлияят благоприятно на общото ни здравословно състояние.
Източник: iStock
Все пак знаем, че именно антиоксидантите помагат за намаляване на увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Едномесечно изследване, проведено върху мишки, показва, че консумацията на хранителни добавки със сусамово масло предпазва сърдечните клетки от увреждане.
Силни противовъзпалителни свойства
Хроничните възпаления, освен неприятни, могат да бъдат опасни и да доведат до развиването на различни заболявания. В народната Тайванска медицина например използват сусамово масло, за да лекуват възпаление на ставите, зъбобол и различни ожулвания.
Скорошни проучвания върху животни и такива, проведени в епруветки, показват, че сусамовото масло може да намали възпаленията. Въпреки това са необходими повече изследвания върху хора, за да бъдат потвърдени напълно тези ползи и свойства.
Ползи и за сърцето
Сусамовото масло съдържа 82% ненаситени мастни киселини и това е чудесно за сърцето, защото утвърдени изследвания показват, че именно ненаситени мастни киселини спомагат за здравето на сърцето.
Източник: iStock
Сусамовото масло е богато на Омега-6 мастни киселини, които са важни за превенцията на сърдечни заболявания. Изследване върху мишки показва, че сусамовото масло може не само да предотвратява сърдечни заболявания, но и да забавя наслагването на плака в артериите.
Дори може да понижи нивата на холестерол, когато се използва вместо масла с високо съдържание на наситени мазнини. Едномесечно изследване, проведено сред 48 души, установява, че тези, които консумират по четири супени лъжици сусамово масло на ден, имат намалени нива на триглицериди и холестерол, в сравнение с тези, които за същия период консумират маслиново масло.
Защита срещу UV лъчите
Някои изследвания показват, че сусамовото масло може да предпази кожата от UV лъчите. Като този ефект вероятно се дължи на наличието на много антиоксиданти в него, за които вече стана въпрос.
Дори нещо повече, сусамовото масло може да устои на 30% от UV лъчите, докато много други масла като кокосовото, фъстъченото и маслиновото - на едва 20%.
Източник: iStock
Има изследвания, които твърдят, че то може да се използва като слънцезащита, но понеже те са малко, е по-добре да се доверим на изпитаните слънцезащитни кремове.
По-добър сън и по-малко болка
За тези ефекти са необходими още и задълбочени изследвания, но има доказателства, че сусамовото масло може да повлияе благоприятно на качеството на съня.
Други изследвания показват, че масажите със сусамово масло могат да намалят болката в ръцете и краката. Освен това, то може да се окаже благоприятно за здравината на косата.