Всеки, който е получавал хранително натравяне, знае, че лесните за храносмилане храни могат да помогнат за облекчаване на симптомите и дискомфорта. Те обикновено са с ниско съдържание на диетични фибри и мазнини, като също така са по-меки на вкус и лесни за дъвчене и преглъщане.
Тяхно основно предимство е, че не затормозяват стомашно-чревната ни система и улесняват храносмилателния процес, което е особено благоприятно, когато усещаме неразположение в стомаха или червата. Ето пет групи храни, които са лесни за храносмилане.
Продукти от бяло брашно
Макар че напоследък все повече се препоръчва консумацията на богати на фибри храни, те не са препоръчителни в случай, че имаме проблем със стомашно-чревния тракт. Фибрите представляват несмилаеми въглехидрати, които преминават през храносмилателния тракт, без да се усвояват. Така те "раздвижват" червата, а това е ефект, който определено бихме искали да избегнем, ако изпитваме стомашен дискомфорт.
Източник: iStock
В рафинираните зърнени продукти като бял ориз, бял хляб и други тестени изделия от бяло брашно липсват фибри и именно затова са подходящи, когато имаме нужда да дадем почивка на червата ни.
Белени и консервирани плодове
Както добре знаем повечето плодове са богати на фибри и следователно са по-трудни за храносмилане. По-голямата част от диетичните им фибри обаче се намират в обелките и семената им. Затова, когато се борим със стомашно-чревен проблем, е добре да заложим на плодове с по-малко фибри, каквито са зрелите банани и пъпеша.
Източник: iStock
Ябълките и крушите също могат да бъдат подходящи, но обелени. Добър вариант са още по-меките плодове като сливи или консервирани праскови.
Добре сготвени зеленчуци
Подобно на свежите плодове, суровите зеленчуци също са по-трудни за храносмилане. Добре сготвените зеленчуци обаче омекват и стават по-щадящи за храносмилателната система.
Източник: iStock
Най-препоръчителни са добре приготвени тиквички и тиква (без семките), спанак, картофи (белени), фасул, цвекло и моркови.
Меки протеини
Въпреки че в животинските храни, които са богати на протеини, липсват фибри, те все пак могат да бъдат трудни за храносмилане, ако са жилави или с високо съдържание на мазнини.
Източник: iStock
Затова е добре да заложим на леки, лесни за дъвчене протеинови храни, които не са много мазни. Чудесен вариант са яйцата, мляното месо, меко тофу и тахани, пише Health.
Супи, пюрета и смутита
Начинът, по който е приготвена една храна, може да повлияе на нейната смилаемост. Въпреки че това не променя съдържанието на фибри, може да ги раздроби, което съответно да ги направи по-щадящи за храносмилателната система. Така например свежият кейл може и да е обемист и жилав, но сготвен е вече е омекнал.
Източник: iStock
Влакнестите плодове, като горските плодове, които често се добавят в смутита, също са препоръчителни за консумация именно по този начин. Смлени в блендера, те стават по-лесни за храносмилане, когато имаме проблем със стомаха. В този случай са подходящи също и пюретата.