Освен че добавят вкус и аромат към храната, някои подправки имат и свойството да повишават ефективността на тялото при изгарянето на мазнини. Затова и консумацията им е допълнителен начин да стимулираме метаболизма си и така да подпомогнем не само контролирането на килограмите, но и цялостното си здраве.

Вода, мляко, алкохол, зелен чай и навиците при пиенето, с които можем да подобрим метаболизма си

Как да подобрим метаболизма си

Важно е как и какво пием

Ето четири подправки, които имат този благоприятен ефект и можем да добавяме в закуската, обяда и вечерята си.

Шафран

Шафранът помага за регулирането на теглото, като намалява апетита, което съответно предотвратява преяждането и насърчава по-балансирано хранене. Освен това той съдържа антиоксиданти, които подпомагат метаболитното здраве.

Снимка 684158

Източник: iStock

Друга, по-неочаквана полза от тази скъпа и ценена подправка е, че също така може да подобри настроението и съответно да намали свързаното със стреса преяждане.

Индийско орехче

Индийското орехче съдържа миристицин и други съединения, за които е установено, че подпомагат храносмилането, като стимулират храносмилателните ензими. А когато имаме по-добро храносмилане, тялото ни разгражда храната по-ефективно, подпомагайки метаболитните процеси.

Снимка 684159

Източник: iStock

Наред с това, етеричните масла на индийското орехче благоприятстват детоксикацията, което също допринася за метаболитното здраве.

Черен пипер

Черният пипер съдържа пиперин, който подобрява метаболитните показатели, като повишава способността на тялото да изгаря калории и мазнини.

Снимка 684160

Източник: iStock

Той също така насърчава и усвояването на хранителни вещества от други храни и подправки. Сред тях са куркуминът от куркумата, който допълнително подпомага метаболизма.

Подправките - как и колко време можем да ги съхраняваме

Как и колко време да съхраняваме подправките

От огромно значение е и в какво точно ги държим

Джинджифил

Джинджифилът подпомага за забързването на метаболизма, благодарение на термогенните си свойства.

Снимка 684161

Източник: iStock

Тази подправка съдържа съединения като гингерол и шогаол, които повишават температурата на тялото и стимулират изгарянето на мазнини. Наред с това и цялостно подпомага храносмилането, пише She Finds.