Картофеното пюре е една от най-универсалните гарнитури, с които можем да допълним най-различни ястия - от месни, през рибни, до вегетариански. Освен това, друг негов плюс е, че е една от онези рецепти, които няма как да объркаме. Просто варим картофи и добавяме масло, мляко, сол и черен пипер, за да ги овкусим.
И макар че вероятно сме свикнали за приготвяме картофеното пюре по вече добре изпитана и сигурна рецепта, си струва да експериментираме, като добавим някоя и друга съставка, за да обогатим вкуса.
Разбира се, различните видове подправки, както и чесънът, са винаги добра идея. Но има и друга съставка, също често използвана от кулинарите и присъстваща във всяко едно домакинство, която овкусява пюрето изненадващо добре.

Източник: iStock
И това е соевият със. Точно така, изобретеният от китайците продукт, който е неизменна част от кухнята им, всъщност допълва наистина чудесно картофеното пюре.
Следващият път, когато го приготвяме, можем да заменим част от солта с около една чаена лъжичка соев сос, който са добавим, след като сме намачкали картофите, съветват от Real Simple. Резултатът - умерено солено, добре овкусено и запомнящо се вкусно пюре. Соевият сос обогатява цялостния вкус и го прави по-характерен, по-сложен.
И за това си има добро обяснение. Подобно на много други съставки от азиатската кухня, и соевият сос има умами вкус - онзи трудно описуем пети вкус, който всеки кулинар се стреми да постигне. Освен това соевият сос се смесва идеално с картофеното пюре и маслото, създавайки хомогенна, кремообразна текстура, същевременно добавяйки дълбочина.