Виното, бирата и спиртните напитки съдържат вид алкохол, наречен етанол. Пиенето на повече от препоръчителната дневна доза води до повишен риск от повече от 50 заболявания, включително сърдечни заболявания и инсулт. Редовното пиене също може да повиши нивата на тревожност и да помогне за натрупване на килограми.
Въпреки това, някои алкохолни напитки може да са по-добри от други. Това е така, защото те повишават в по-малка степен кръвната захар, по-малко вероятно е да влошат симптомите на махмурлук и имат по-малко празни калории. Всъщност, някои алкохолни напитки, когато се консумират умерено (не е повече от една чаша за жени и две за мъже на ден), може дори да предложат някои ползи за здравето. Да видим пет такива примера, предложени от Good Food.
1. Червено вино
Източник: iStock
Рекламираните предимства на тази популярна напитка се дължат на ципите и семките на гроздето, които са ферментирали със сока. Резултатът е алкохолна напитка, пълна с растителни съединения, включително ресвератрол, кверцетин и антоцианини - всички те имат защитни свойства. Количествата ще варират в зависимост от гроздето, климата и използваните производствени методи.
Проучванията показват, че тези естествени съединения могат да имат лек, но благоприятен ефект върху сърцето, инсулиновата резистентност, както и да действат като източник на гориво за добрите бактерии в нашите черва. Тези бактерии превръщат растителните съединения в активни химикали, които помагат на имунната ни система, както и на сърцето ни да функционират добре.
Въпреки това си струва да запомним, че много вина, както червени, така и бели, използват сулфити като консервант. Ако сте чувствителни към сулфити, виното може да не е най-добрият избор за нас.
2. Греяно вино
Източник: iStock
Макар да не му е сезон, трябва да се отбележи, че обикновено сервирано топло, греяното вино съчетава предимствата на червеното вино с богати на витамин С плодове и пълни с антиоксиданти подправки, включително канела, карамфил и джинджифил.
3. Бяло вино
Източник: iStock
Ципата на гроздето обикновено не участва във ферментацията на бялото вино, така че една чаша съдържа по-малко растителни съединения от червеното. Въпреки това, видът на гроздето и използваният производствен процес все още могат да доведат до задържане на някои полезни растителни съединения.
Бялото вино обикновено има по-ниско алкохолно съдържание от еквивалентна чаша червено, а сухото, не средното или сладкото бяло вино ще бъде с по-ниско съдържание на захар.
Някои хора развиват главоболие скоро след като пият червено вино, но не и ако пият бяло вино (или водка). Защо това е така, не е напълно изяснено, въпреки че се смята, че има общо с освобождаването на хистамин.
4. Вино с добавка
Комбинирането на вино с газирана вода намалява съдържанието на алкохол, захар и калории, докато газираната вода добавя хидратиращ елемент. Добре е да избягваме лимонадата, защото това ще увеличи захарта и съответно - калориите.
5. Шампанско
Източник: iStock
Съдържащо подобни растителни съединения като бялото вино, но с още по-ниско съдържание на захар, "брут" шампанското е сухо пенливо вино с ниско съдържание на калории. Неговите растителни съединения могат да бъдат от полза за здравето на сърцето, но имат по-малка хранителна стойност от тези в червеното вино.