Розето е перфектна напитка за топлите месеци, с която да разнообразим селекцията си от добре охладени бели вина. Но и при него има известна специфика, свързана със сервирането му и най-подходящата температура.
Съвсем разбираемо е розето да се консумира студено, но експерти поясняват, че не бива и да е ледено студено. Вместо това, трябва да го извадим от хладилника половин-един час преди да го разлеем в чашите, за да бъде на перфектната температура, която е между 7 и 13 градуса.
По този начин ще можем да усетим по-добре неговите вкусови качества, отколкото ако го пием директно от хладилника, когато плодовите нотки и други аромати са подтиснати от ниската температура.
Източник: iStock
Да пием розето топло също не е добър вариант. Тогава виното губи своята свежест, подчертава се неговата горчивина, а вкусовите съединения са по-трудни за вкусване. Затова ако сме забравили да сложим бутилката в хладилника, няма нищо лошо да добавим няколко ледчета в чашата, обяснява Daily Mail.
Някои по-леки и плодови червени вина също се препоръчва да се консумират леко охладени (за максимум половин час), за да можем да усетим максимума от вкусовите им качества. А веднъж отворени, бутилките с бяло вино и розе е добре да се съхраняват на студено в рамките на три дни.