Каквото и да мислим за Херес (Sherry/Jerez), е сигурно, че ще сгрешим. В книгата Sherry: a Modern Guide to the Wine world Талия Байочи пише, че любимото й вино е "толкова неразбрано, че се чудя дали не е станало жертва на внимателно разработена клеветническа кампания, която обхваща дори бабите на пейката".

Хересът всъщност е нещо като капсула на времето, която ни пренася в ерата на финикийците, където започва магията на тези страхотни вина, без да забравяме арабското влияние, когато нахлуват в иберийската страна, оставяйки важно наследство в производството и маркетинга на тези вина. Херес всъщност е една от най-старите напитки в света.

Според документи пръв тези вина споменава древногръцкият географ Страбон, който пише, че сортовете лозя за херес са донесени в региона от финикийците около 1100 година преди новата ера. Според някои археологическите източници от финикийски произход основателите на древния град Гадес (Кадис) са тези, които запознават местните жители с изкуството на отглеждане на грозде и производството на вино. 

Снимка 662818

Източник: iStock

От името Xera, което финикийците дават на този регион, произлиза наименованието на града Херес, чиято продукция се разпространява по цялото Средиземноморие, като става особено популярна в Римската империя.

В края на XVI век англичаните нападат провинция Кадис, като вземат със себе си няколко бъчви с херес в Обединеното кралство като военна плячка. Това е факт, който бележи много важен етап, тъй като оттогава започва да се разпространява в Англия, където се нарича шери и в момента е една от любимите напитки на населението, макар да го пият в много по-сладкия му и далеч не чак толкова интересен оригинален испански вид.

Какво е херес

Уви, по някаква причина това не е толкова лесен въпрос, колкото изглежда. Затова може би е правилно да кажем, че херес е вид вино. Виното шери или херес е единствено по рода си, може да се намери само в лозаро-винарския район Ел Марко де Херес, разположен в триъгълника, който се образува от испанските общини Херес де ла Фронтера, Санлукар де Барамеда и Ел Пуерто де Санта Мария. Всички те се намират около град Кадис.

Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един регион с интересна история, география, език и култура

Испанският град, изгубен във Франция

Един регион с интересна история, география, език и култура

Винопроизводителите в този регион повече от 3000 години разработват собствени методи за производство на вино. Специфичните климатични условия благоприятстват отглеждането на три сорта грозде: Паломино (Palomino), от който се правят сухи вина, Педро Хименес (Pedro Ximénez) и Москател (Moscatel), използвани за производството на сладки вина. Разликата между херес и другите видове вина основно се състои в обработката на виното след неговата ферментация.

Снимка 662819

Източник: iStock

Всички винарни в района са разположени на запад (към Атлантическия океан), където ветровете създават идеална атмосфера за специална почва. Този микроклимат, който цари, прави възможно производството на нещо уникално като продукт.

Близостта на атлантическото крайбрежие, на около 12 километра от Херес, благоприятства отглеждането на лозя, тъй като се възползва от излагането на доминиращите ветрове от запад, които омекотяват температурата през лятото и благоприятстват отглеждането на грозде.

Какво му е специалното на хереса

Освен специални климатични условия и сортове грозде, за отлежаването на виното се използва т.нар. метод Солера - това е процес на отлежаване на течности като вино, оцет и бренди чрез частично смесване, така че крайният продукт да е смес от различни възрасти, като средната възраст се увеличава с течение на времето. Солера всъщност е набор от бъчви или други контейнери, използвани в този процес.

Снимка 662820

Източник: iStock

Тези бъчви са разположени така, че да образуват етажи с три, четири, пет и осем нива. Испанците, които са разработили този метод в производството на херес, казват, че възрастните "възпитават" младите. 

Орчата, тигрови ядки, Валенсия и защо наричат напитката бяло злато

Бялото злато в чашата на Испания

Какво е орчата

Виното в най-близките до земята бъчви е най-старото, докато тези, поставени върху тях, са най-младите вина. Тези вина, класифицирани за органично стареене, като Finos и Manzanillas, се подсилват (добавя се винен алкохол), докато достигнат общо алкохолно съдържание от 15º. Някои са подсилени така, че да достигат поне 17º.

Снимка 662821

Източник: iStock

Това, което трябва да знаем, когато опитваме херес, е, че ароматът е много наситен и определено първите глътки може да ни се сторят много странни на вкус. Но това хубаво вино почиства небцето след всяка глътка, което ще ни помогне да открием още повече вкусове на храната. Освен това хересът е с ниско съдържание на калории - 50 мл сухо вино херес има само 58 kcal. Да не забравяме и че хересът не съдържа консерванти, затова е препоръчително да се консумира възможно най-бързо след отваряне.