Храната е жизненоважна за нашето съществуване, но понякога може да се превърне и в сериозен риск за него. В повечето случаи това е заради различни хранителни алергии и непоносимости, но има и някои конкретни храни, които попадат директно в графата с отровните.

Дивият чесън - вкусен и ароматен, но с опасни отровни двойници

Дивият чесън - вкусен и ароматен, но с опасни отровни двойници

Ето кой е отличителният му белег

Там са тези, които предизвикват алергични реакции и хронични състояния при най-много хора, както и други, които могат да застрашат живота ни дори с минимално погълнато количество, отровни са само в определено състояние (например сурово) или пък са станали причина за смъртта на най-много хора. А ето и някои от тях.

Маниока

Дървесният храст е основен източник на въглехидрати за хората, живеещи в тропическите райони. Той обаче може да стане потенциално опасен за тях, защото корените и листата му съдържат специални токсини, наречени цианогенни гликозиди, които се разграждат до токсичния цианид и може да предизвикат парализа и дори смърт. Според СЗО, растението води до смъртта на около 200 души годишно, а много други остават парализирани след неправилната му консумация.

Снимка 702461

Източник: iStock

Хората обаче са намерили начин да извличат само ползи от маниоката и я обработват по специален начин, за да не бъде отровна. Това става чрез накисване на обелените парчета във вода или потапянето им във вряща вода, както и изсушаването им на слънце.

Зелена мухоморка

Сред най-отровните растения попада и тази гъба, наричана още Amanita phalloides. Тя е родом от Европа, но се среща и на много други места по света. Смята се за отговорна за 90% от смъртните случаи в света след консумация на гъби.

Като основна причина за високата смъртност се изтъква голямата ѝ прилика с безопасните и ядливи полски гъби Agaricus campestris. Освен това токсичните вещества в нея са устойчиви на високи температури и дори термичната обработка преди консумация не е способна да ни спаси живота - буквално.

Снимка 702469

Източник: iStock

В рамките на 6 до 12 часа след консумацията на зелена мухоморка се появяват и първите симптоми на отравяне, изразяващи се в гадене, повръщане и диария. А в следващите няколко дни се стига до чернодробна или бъбречна недостатъчност, които могат да бъдат фатални.

Аки

Този тропически плод e смятан за най-отровния на Карибите, но междувременно присъства в рецептите на редица местни ястия и дори е определен като националния плод на Ямайка. Причината е, че когато не е добре узрял, може да бъде отровен, но когато плодовете са узрели, обелени и с премахнати семки, след което преминат термична обработка, са напълно безопасни, дори и много полезни заради богатия си състав на хранителни вещества.

В неузрелите плодове се съдържат хипоглицинови токсини, които стават токсични, когато попаднат в организма. Причината е, че водят до рязко спадане на нивата на кръвна захар и хипогликемия, както и до състояние, известно като "ямайска болест с повръщане".

Снимка 702735

Източник: iStock

Количествата от тези вещества спадат в пъти, когато плодът узрее достатъчно. А да познаем дали е готов е много лесно - просто трябва сам да се е отворил, докато е още на дървото. И дори тогава е по-добре да не се консумират големите, черни семена.

Риба балон

Обръщайки поглед към животинския свят, част от който често намира място на трапезата ни, няма как да не споменем един конкретен вид риба. В Япония с нея правят вид суши, наречено фугу, но месото ѝ преминава през специална обработка за премахване на токсините.

Има няколко вида риби балон, които съдържат потенциално токсичното и смъртоносно вещество тетрадотоксин. Смята се, че е цели 1200 пъти по-токсично от вече споменатия цианид и дори два-три милиграма от него може да доведат до смърт. То може да предизвиква безчувственост и парализа на части на тялото почти веднага след попадането в организма, а в рамките на само 20 минути да спре дишането ни, обяснява Live Science.

Снимка 702468

Източник: iStock

Именно заради тази основателна причина рибите балон са забранени за консумация в повечето страни по света. Но, както вече разбрахме, Япония е изключение. А шеф готвачите, отговорни за приготвянето ѝ, трябва внимателно да отстранят органите с най-много токсини и задължително първо да тестват месото, преди да го поднесат на гостите си. Така не се оставя никакво място за грешки.