На 6 декември отбелязваме Никулден и почитаме Свети Николай Чудотворец - покровител на морето, на моряците, на рибарите и спасител на изпадналите в беда корабокрушенци. Според традицията на Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран. А причината е, че голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята.
Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.
Като оставим настрана суеверията какво да правим с частите на рибата, които не ядем, в много семейства наистина се спазва традицията за ядене именно на шаран на празника.
И докато някои го обичат пълнен на фурна, други предпочитат пържения вариант на тази вкусна риба. Именно за хората от втория вид предлагаме два варианта за сос с ядки, които според Everyday Delicious особено много си отиват с пържена риба.
Източник: iStock
Бадемов сос
Какво ни трябва
- 50 г сурови бадеми
- 120 г масло
- 4 жълтъка
- 3 с.л. сок от лимон
- 250 мл вода
- 1 ½ ч.л. захар
- 3 щипки сол
анкета
Спазвате ли традицията да ядете шаран на Никулден?
Да, разбира се 44.1%
Не - ям каквото и всеки друг ден 15.1%
Шаран не, но някаква риба 40.9%
Не консумирам никакви животински продукти 0.0%
Какво ги правим
Изважда се маслото на стайна температура. В малък съд се кипва вода. Бадемите се слагат в кипящата вода и съдът се оттегля от котлона. След 15 минути се отцеждат или се изваждат с решетъчна лъжица. Оставят се да изстинат. Обелва им се ципата и се счукват в хаванче на каша.
Към тях постепенно се налива чашата гореща вода. Използва се тази, в която са киснали бадемите, като бъркането продължава. На този етап може да се използва и пасатор.
Източник: iStock
Размекнатото масло се разбива и към него един след друг се прибавят жълтъците, като бъркането не се прекъсва. Прибавя се приготвеното вече бадемово мляко и всичко се разбърква. Подправя се с лимоновия сок, захарта и солта.
Сместа се премества в малка тенджерка и се слага на котлона, като се бърка непрекъснато с телена бъркалка. Изчаква се, докато клокне, и веднага се дърпа от огъня.
Орехов сос
Какво ни трябва
- 1 ч.ч. смлени орехи
- 200-250 г цедено кисело мляко
- 1 пълна с.л. майонеза
- ½ ч.л. горчица
- 3-4 скилидки чесън
- 2-3 стръка магданоз
- 2-3 стръка копър
- 2-3 щипки сол
- черен пипер на вкус
Източник: iStock
Какво ги правим
Разбъркваме майонезата и киселото мляко заедно със счуканите чесън и орехи. Добавяме и останалите съставки за соса. Бъркаме, докато се получи еднородна смес. С така приготвения сос заливаме изпържената хрупкава риба.