На 6 декември отбелязваме Никулден и почитаме Свети Николай Чудотворец - покровител на морето, на моряците, на рибарите и спасител на изпадналите в беда корабокрушенци. Според традицията на Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран. А причината е, че голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята.

Как правилно да размразяваме риба

Как правилно да размразяваме риба

Ето какво трябва да знаем

Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Като оставим настрана суеверията какво да правим с частите на рибата, които не ядем, в много семейства наистина се спазва традицията за ядене именно на шаран на празника.

И докато някои го обичат пълнен на фурна, други предпочитат пържения вариант на тази вкусна риба. Именно за хората от втория вид предлагаме два варианта за сос с ядки, които според Everyday Delicious особено много си отиват с пържена риба.

Снимка 694185

Източник: iStock

Бадемов сос

Какво ни трябва

  • 50 г сурови бадеми
  • 120 г масло
  • 4 жълтъка
  • 3 с.л. сок от лимон
  • 250 мл вода
  • 1 ½ ч.л. захар
  • 3 щипки сол

анкета

Спазвате ли традицията да ядете шаран на Никулден?

Виж резултати

Да, разбира се 44.1%

Не - ям каквото и всеки друг ден 15.1%

Шаран не, но някаква риба 40.9%

Не консумирам никакви животински продукти 0.0%

Какво ги правим

Изважда се маслото на стайна температура. В малък съд се кипва вода. Бадемите се слагат в кипящата вода и съдът се оттегля от котлона. След 15 минути се отцеждат или се изваждат с решетъчна лъжица. Оставят се да изстинат. Обелва им се ципата и се счукват в хаванче на каша.

Към тях постепенно се налива чашата гореща вода. Използва се тази, в която са киснали бадемите, като бъркането продължава. На този етап може да се използва и пасатор.

Снимка 694184

Източник: iStock

Размекнатото масло се разбива и към него един след друг се прибавят жълтъците, като бъркането не се прекъсва. Прибавя се приготвеното вече бадемово мляко и всичко се разбърква. Подправя се с лимоновия сок, захарта и солта.

Сместа се премества в малка тенджерка и се слага на котлона, като се бърка непрекъснато с телена бъркалка. Изчаква се, докато клокне, и веднага се дърпа от огъня.

Пълнен шаран за Никулден - бързо и лесно с тази рецепта

Как да приготвим бързо и лесно шарана този Никулден

Когато шаранът е приготвен добре, той се превръща в истински деликатес

Орехов сос

Какво ни трябва

  • 1 ч.ч. смлени орехи
  • 200-250 г цедено кисело мляко
  • 1 пълна с.л. майонеза
  • ½ ч.л. горчица
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2-3 стръка магданоз
  • 2-3 стръка копър
  • 2-3 щипки сол
  • черен пипер на вкус
Снимка 644142

Източник: iStock

Какво ги правим

Разбъркваме майонезата и киселото мляко заедно със счуканите чесън и орехи. Добавяме и останалите съставки за соса. Бъркаме, докато се получи еднородна смес. С така приготвения сос заливаме изпържената хрупкава риба.