Олимпийски игри 2024 може и да приключиха официално, но в следващите няколко дни светът все още ще е под въздействието на спортните емоции. И несъмнено най-развълнуваните са атлетите, чиито усилия, труд и отдаденост бяха възнаградени с медали. За Джордан Чайлс обаче ситуацията със спечеления ѝ медал се превърна в доста неприятна сага.

Какви са произходът и значението на олимпийските пръстени

Какви са произходът и значението на олимпийските пръстени

Историята на символа ни отвежда във Франция

На американската гимнастичка бе отредено да върне бронзовия си медал, след като Спортният арбитражен съд (CAS) отмени искането, което я изстреля от пета в класирането до третото място. По последна информация Американският олимпийски комитет ще обжалва решението.

Първоначално Спортният арбитражен съд постанови, че искането на треньорката на САЩ Сесил Ланди за преразглеждане на резултата на Джордан Чайлс, е било с четири секунди извън едноминутния прозорец, позволен от Международната федерация по гимнастика (FIG).

В решението си съдът посочи, че трябва да бъде възстановен първоначалният ред, в който са били определени гимнастичките на първите три места. Това означава, че бронзовият медал всъщност трябва да отиде при румънката Ана Барбосу вместо при Джордан Чайлс. Така последната ще остане на пето място, а на четвърто ще е Сабрина Манека-Война.

Снимка 678430

Източник: GettyImages

Международната федерация по гимнастика вече заяви, че ще уважи решението на съда, след което Международният олимпийски комитет отреди Джордан Чайлс да върне бронзовия медал, заявявайки, че го преразпределя на румънката Ана Барбосу. Очаква се румънската гимнастичка да получи медала си на отделна церемония.

Американският олимпийски комитет, който обаче обжалва решението, се изказа в защита на своята гимнастичка.

"Ние твърдо вярваме, че Джордан с право заслужи бронзовия медал и има критични грешки както в първоначалното точкуване от Международната федерация по гимнастика (FIG), така и в последващия процес на обжалване на CAS, които трябва да бъдат разгледани", се казва в изявлението им.

Не е ясен обаче точният процес по обжалването, който ще предприеме Американският олимпийски комитет. Потенциално могат да подадат жалба или до Швейцарския трибунал, или до Европейския съд по правата на човека, пише CBS News.

Снимка 678434

Източник: GettyImages

До тази ситуация всъщност се стигна на финалите, когато румънката Ана Барбосу помисли, че е спечелила бронза с резултата си от 13.700. След нея оставаха сънародничката ѝ Сабрина Манека-Война и американката Джордан Чайлс.

Треньорката на САЩ обаче поиска преразглеждане на резултата, след което съдиите повишиха резултата на Джордан Чайлс - достатъчно, за да измести другите две гимнастички и да се нареди на трето място. Както се оказва обаче, правилото за заявяване на претенция за преразглеждане на резултата в рамките на една минута не е било спазено. Затова и е било поискано от американката да върне медала.

Пред CBS Mornings тя е споделила, че моментът, в който ѝ е било определено третото място, е бил сюрреалистичен за нея.

"Видях промяната на резултата и си казах: "Какво става? Това реално ли е? Това случва ли се?" Бях просто, в този момент просто много щастлива."

След цялата сага с връщането на медала обаче Джордан Чайлс не скри разочарованието си. На стори в Instagram профила си тя признава, че е с разбито сърце и възнамерява да се дистанцира от социалните мрежи, за да предпази психичното си здраве.

Подкрепата към американската гимнастичка обаче идва от различни страни. Сестра ѝ Джазмин Чайлс публикува в своя Instagram акаунт, че причината да остане без медал не е защото не е била достатъчно добра, а просто заради неразбирателството на съдиите. Съотборничките на гимнастичката също застанаха зад нея.

Снимка 678433

Източник: GettyImages

Суниса Лий също критикува съдиите с думите, че това е "напълно неприемливо и ужасно". Звездата от отбора на САЩ Симон Байлс пък окуражи Джордан Чайлс, като написа в Instagram:

"Изпращам ти толкова много любов, Джордан. Дръж брадичка горе, олимпийски шампионе, обичаме те."

В същата социална мрежа румънката Ана Барбосу, която най-вероятно ще получи бронзовия медал, също сподели, че мислите ѝ са с Джордан Чайлс.

Най-секси спортистките на Олимпйските игри в Париж тази година

Най-секси спортистките на Олимпйските игри в Париж тази година

Горещи дами и господа на хоризонта

"Знам какво чувстваш, защото и аз съм минала през същото. Но знам, че ще се върнеш по-силна. От сърце се надявам, че на следващите олимпийски игри и трите ще споделим един подиум. Това е истинската ми мечта", пише румънската гимнастичка в свое стори в Instagram.