Макар че първите олимпийски игри са се провеждали още в Древна Гърция, символът на вековното спортно събитие има малко по-модерна история.

Защо закриващата церемония на Олимпийските игри в Париж ще бъде... в Лос Анджелис

Защо закриващата церемония на Олимпийските игри в Париж ще бъде... в Лос Анджелис

С участието на Били Ейлиш, Снуп Дог и Red Hot Chili Peppers

През 1894 г. Пиер дьо Кубертен - френски аристократ, настоявал за включването на повече физическо възпитание в училищата, свиква конгрес в Париж. Целта - да възроди древните олимпийски игри.

Това е идея, която Кубертен представя за първи път още през 1889 г. Но чак пет години по-късно конгресът се съгласява с предложенията за модерна Олимпиада. Така скоро след това Международният олимпийски комитет е формализиран и получава задачата да планира игрите в Атина през 1896 г.

Още няколко години по-късно се провеждат и игрите в Стокхолм (1912 г.). Те са първите, в които участват спортисти от това, което Кубертен интерпретира като "континент" - всичките пет обитаеми части на света - Африка, Америка, Азия, Европа и Океания. Тогава в горната част на писмо, което той изпраща до свой колега, е добавен дизайн от пет свързани пръстена, нарисувани и оцветени на ръка.

Снимка 678245

Източник: GettyImages

Кубертен използва символа като емблема при честването на 20-ата годишнина на Международния олимпийски комитет през 1914 г. Година по-късно той става официален олимпийски символ.

За първи път пръстените трябва да бъдат изобразени върху знамена и табели на игрите през 1916 г., но те са отменени заради Първата световна война. Така официалният, макар и закъснял дебют на емблемата, е на Олимпийските игри през 1920 г. в Антверпен, Белгия.

През 1931 г. Пиер дьо Кубертен дава и своето обяснение за дизайна на символа. "Бял фон с пет преплетени пръстена в центъра: син, жълт, черен, зелен и червен... има символика. Представлява петте населени континента на света, обединени от Олимпийските игри."

Снимка 678244

Източник: GettyImages

Колкото до това дали някой от цветовете представлява определен континент, французинът нито е казвал, нито е записал това да е така, пише Mental Floss.

Тъй като пръстените първоначално са създадени като лого за 20-ата годишнина на Международния олимпийски комитет и едва по-късно стават символ на Олимпийските игри, според историка Дейвид Йънг съществува вероятност Кубертен първоначално да е смятал пръстените за символи на петте игри, които дотогава вече са били успешно организирани.

Когато Кърт Енгъл спечели златен медал от Олимпийски игри 1996 г. със счупен врат

Когато Кърт Енгъл спечели златен медал от Олимпийски игри 1996 г. със счупен врат

28 години по-късно действията му продължават да граничат с лудостта

Историкът Робърт Барни обаче набляга също така и на може би най-важното нещо, което символизират олимпийските пръстени, а именно - цялост и приемственост.