Нидерландия неслучайно е един от фаворитите на Евро 2024 - националният отбор по футбол на страната е легендарен още от началото на ХХ век, когато впечатлява света със зрелищната си игра.

Играчите на Евро 2024, които имат африкански корени

Играчите на Евро 2024, които имат африкански корени

Над 42 футболисти носят таланта си от Африка

Един от въпросите, останали без отговор за многобройните фенове на Нидерландия, е защо основният екип на Лалетата е оранжев, при положение че оранжевото въобще не присъства в знамето на страната.

Причина няма общо с футбола - това е цветът на кралската фамилия Оранйе-Насау, от която част е и настоящият крал Вилем-Александър. Фамилията има ключова роля в историята на страната и освобождението й от испанско владичество в средата на XVI век.

Снимка 670867

Източник: GettyImages

Точно това е причината оранжевото да е цвят и на кралското семейство, като oranje означава именно оранжево на нидерландски. Някои от останалите национални отбори на страната като тези по ръгби и хокей също носят оранжеви екипи.

Отборът по футбол в резервния си екип

Източник: GettyImages

Отборът по футбол в резервния си екип

И макар в България националният отбор по футбол на Нидерландия да е наричан най-често Лалетата заради друг символ на страната, в родината си те са известни като Оранжевите и дори като Портокал с часовников механизъм, пишат Sport Bible.