Шахът е една от най-старите игри в света, която и до днес е хоби, страст и дори професия за хора от всички краища на планетата ни. В Нигерия също имат своя шампион, който е не просто добър в шаха, а истински майстор и вече рекордьор.

Андреа и Александра Ботез от BotezLive - красивите сестри румънки, които промениха въприятеито за шаха на десетки хиляди хора

Красивите румънки, които промениха лицето на шаха

Пътят към успеха на Андреа и Александра Ботез

29-годишният Тунде Онакоя е успял да счупи рекорда за най-дълъг шахматен маратон.

На емблематичния Таймс Скуеър в Ню Йорк той е играл цели 58 часа без прекъсване, пред погледите на стотици свои фенове и сънародници, които са пътували до града, за да го подкрепят. За повече атмосфера по време на турнира е имало музика, както и класически нигерийски ястия.

Онези, които пък са останали да гледат Тунде Онакоя от домовете си в Нигерия, са успели да проследят играта му чрез видео стрийминг в Twitch. Феновете на шахматиста са го подкрепили и са изразили възхищението си от него в многобройните коментари.

"Благодарим ти, че се осмели да мечтаеш и ни показваш нивата, до които всички ние можем да развием силата на мозъка ни! Браво, Тунде! Отново ще си извадя шахматната дъска", пише един от поддръжниците му.

"Г-н Онакоя е символ на високи постижения и устойчивост, които отличават нигерийците както у дома, така и в чужбина... Отиде, влезе в историята и изписа името ни в златно", пък гласи постът на вицепрезидента на Нигерия Кашим Шетима в X.

Губернаторът на щата Лагос също е изказал подкрепата си към нигерийския шахмастист, добавяйки, че опитът му е "силно свидетелство за това как величието може да се появи отвсякъде".

Освен че Тунде Онакоя не просто опитва, а и наистина чупи рекорда, е наистина забележително постижение. Освен това зад успеха му стои и една благородна мисия. Той се стреми да събере един милион долара за благотворителност в подкрепа на обучението по шах за милиони деца.

За собствената си страст към шаха нигериецът споделя, че именно благодарение на играта се е спасил от бедността в кварталите на Лагос, където е израснал. Към днешна дата той има организация с нестопанска цел - Chess in Slums Africa, която учи деца от бедни общности на шах и им помага в образованието.

Наред с това Тунде Онакоя е член на борда на американската организация с нестопанска цел The Gift of Chess. Тя също е водена от мисията да подобри живота на хора чрез шаха и има за цел до 2030 г. да раздаде един милион шахматни комплекта на затруднени общности, пише BBC.

4 от най-странните световни рекордa за човешко тяло от 2023 г.

4 от най-странните световни рекордa за човешко тяло от 2023 г.

От най-голям камък в бъбрека до най-дълга коса

Предишният световен рекорд за най-дълъг шахматен маратон, признат от Световните рекорди на Гинес, бе 56 часа, девет минути и 37 секунди. Постижението бе отбелязано през 2018 г. от двама норвежци.