Много емблематични световни рекорди бяха счупени през изминалата 2023 г. и както винаги, тези, които привлякоха най-голямо внимание по света, бяха рекордите, свързани с човешкото тяло. Ето и пет от най-удивителните и странни, подбрани лично от Guinness World Records.

Най-голям камък в бъбрека

Най-големият бъбречен камък, регистриран някога, с размери 3.37 см на дължина и 10.55 см на ширина, е отстранен от 62-годишния пенсиониран военен Канистус Кунхе от Шри Ланка.

Колосалният бъбречен камък е по-голям от действителния бъбрек на пациента. Това е и най-тежкият бъбречен камък, регистриран някога с тегло от цели 800 гр. Според лекарите на Кунхе бъбрекът му все още функционира нормално, въпреки запушването. 

Най-малките ръце

Най-ниският жив човек в света, Афшин Гадерзаде от Иран, получава признание за втори път от Световните рекорди на Гинес - този път за най-малки ръце (мъжки). Измерена от върха на средния пръст до гънката под дланта, където започва китката, лявата му ръка е 6.7 см, а дясната му ръка е 6.4 см - това е почти три пъти по-късо от средния размер за ръка на възрастен мъж.

След като получава този рекорд, Афшин и семейството му се шегуват, че ръцете му може да са най-малките в света, но носът му определено не е. 21-годишният Афшин е четвъртият най-нисък човек, потвърден някога от Световните рекорди на Гинес, с височина от 65.24 см.

Най-дългата коса

46-годишната Смита Сривастава от Индия има най-дългата коса на жив човек, измервайки невероятните 236.22 см. Смита отглежда косата си от 14-годишна. Процесът на измиване, сушене, разплитане и стилизиране обикновено ѝ отнема до три часа всеки път.

"Ще се грижа за косата си, докато мога", казва тя. "Никога няма да се подстрижа, защото животът ми е в косата ми. Искам косата ми да расте повече и да видя колко дълго ще мога да я поддържам."

Най-много зъби

26-годишната Калпана Балан отново от Индия постави рекорд за най-много зъби в устата на човек с общо 38 - това е с шест пъти повече за средностатистически възрастен.

Тя има четири допълнителни мандибуларни (долна челюст) зъба и два допълнителни максиларни (горна челюст) зъба. Излишните зъби на Калпана започват да растат през тийнейджърските ѝ години и тя се страхува да ги премахне, затова решава да ги запази.

Те не ѝ причиняват никаква болка, но тя казва, че ѝ създават проблеми, когато яде, тъй като парчета храна се забиват между тях."Много съм щастлива, че получих титлата на Световните рекорди на Гинес", признава тя. "Това е постижението ми за цял живот."