Сутрините през седмицата често са толкова забързани, че понякога не ни позволяват дори да закусваме у дома. Почивните дни обаче са идеалният момент да прекараме една бавна и спокойна сутрин вкъщи и да отделим време да си приготвим закуска.

Авокадо тостът - как да го превърнем в нещо повече от скучен сандвич

Авокадо тостът - как да го превърнем в нещо повече от скучен сандвич

Хем засищащо, хем вкусно и разнообразно

А за неделя сутрин едва ли има по-подходяща закуска от палачинки. Но нека не бъдат обикновените палачинки, които сигурно са ни омръзнали. Хубавото е, че можем да ги разнообразим, за да станат хем по-вкусни, хем по-здравословни.

С няколко промени в съставките можем да повишим стойността на белтъчините, протеините, фибрите и хранителната им стойност като цяло, докато в същото време не се лишаваме от изкушаващия им вкус. Ето шест такива идеи, които да приложим при приготвянето на следващите ни палачинки.

Брашното

По магазините вече можем да открием всякакви видове брашно - от елда, бадеми, киноа, спелта, пълнозърнесто - опциите са многобройни. Предимството им пред обикновеното брашно е, че съдържат повече фибри, омега-3, протеини и антиоксиданти.

Снимка 685190

Източник: iStock

В повечето случаи е достатъчно да заменим около една трета от количеството брашно, посочено в рецептата, с алтернативното, което сме избрали. Възможно е то да направи сместа малко по-суха и твърде гъста, затова може да добавим няколко допълнителни лъжици мляко или вода.

Мазнината

Палачинките обикновено изискват определено количество мазнина, но както добре знаем, в нея има наситени мазнини. Можем да я пропуснем при стъпката в забъркването на сместа, но да сложим пюре от ябълка или тиква. Така ще добавим повече фибри и хранителни вещества в палачинките.

Млякото

Традиционната рецепта за палачинки не може без прясно мляко, но заменяйки го с растително мляко, ще имаме закуска по-богата на фибри и с по-малко наситени мазнини. Препоръчително е да заложим на неподсладените варианти на растително мляко, за да избегнем прекаляването със захарта.

Снимка 685191

Източник: iStock

Допълнителни съставки

След като сме приготвили базовата смес за палачинките, е време да я обогатим с допълнителни съставки по наш вкус. Лененото семе, семената от чиа и конопеното семе са чудесен начин да придадем още към вкуса на палачинките и да увеличим съдържанието на фибри и омега-3, които са полезни за мозъка, сърцето и червата. Също подходящо е да добавим горски плодове или нарязани на кубчета по-едри плодове (ябълки, праскови, круши, сливи), сушени плодове, настъргана лимонова кора, фъстъчено или бадемово масло, семена, матча или какао на прах.

Снимка 685192

Източник: iStock

Добавки/гарнитура

Тук вече преминаваме към гарнирането на вече готовите палачинки с други добавки. Те могат да бъдат хубав и качествен мед, кленов сироп, ябълково пюре, фъстъчено масло, дори кисело мляко. Най-здравословни си остават свежите добавки, като различните видове плодове, но сушените, сред които стафиди и кайсии, също могат да направят закуската по-вкусна.

Бананови палачинки, канела, банан и как да си направим вкусни пухкави палачинки

Как да си направим пухкави бананови палачинки

Чудни за закуска и изключително лесни за приготвяне

Палачинките като гарнитура

Най-често приготвяме палачинки, за да ги консумираме самостоятелно, но ако се стремим към възможно най-здравословната закуска, е по-добре те да бъдат гарнитурата. Основното в чинията ни пък може да бъде кисело мляко и свежи плодове, а за тези, които предпочитат соленото, яйцата също са вариант.