Тази седмица бе премиерата на новия сериал с участието на Софи Търнър - Joan. В криминална драма актрисата влиза в ролята небезизвестната обирджийка на бижута Джоан Ханингтън, а в шестте епизода на сериала проследяваме трансформацията ѝ от майка и домакиня в една от най-популярните фигури от престъпния свят на Лондон през 80-те години на миналия век.

По истински случай - Софи Търнър като обирджийка на бижута в сериала Joan

По истински случай - Софи Търнър като обирджийка на бижута в сериала Joan

Когато една жена се намеси в престъпния свят на Лондон

Още в самото началото се запознаваме с Джоан, която е принудена за избяга от партньора си насилник и да остави малката им дъщеря Кели в приемен дом, за да я предпази. Това, което следва, са първите стъпки на главната героиня в престъпната дейност, крадейки диаманти, като ги поглъща. Запознава се и с крадеца и търговец на антики Бойси (Франк Дилейн), който ѝ става партньор в престъпленията.

Всичко това звучи тъкмо като за сериал, но каква част е истина? Оказва се, че в по-голяма степен историята е автентична също толкова, колкото са били и откраднатите диаманти. Joan е базиран на истинската история на реалната личност Джоан Ханингтън и на мемоарите ѝ от 2002 г. I Am What I Am: The True Story of Britain's Most Notorious Jewel Thief.

Още повече, че сценаристът на сериала Анна Саймън се е срещала с Джоан Ханингтън преди още да започне да го пише. Трябва да споменем също така, че обирджийката е дала разрешението си нейната история и да бъде разказана и е съдействала по време на работата по сериала.

И все пак, какво точно знаем за истинската Джоан Ханингтън?

Тя е родена в Западен Лондон през 1957 г. като най-малкото от шест деца в семейството. Едва на 13-годишна възраст напуска дома си и по-късно се омъжва за осъдения крадец Рей Пейви, който е първообраза на Гари в сериала. Бракът им действително се разпада и точно както е представено в сериала, Джоан оставя дъщеря им Деби в приемен дом.

По-късно англичанката се запознава с Бойзи Ханингтън, който е със 17 години по-възрастен от нея и я учи на всичко, което знае за кражбите и обирите. Освен че са партньори в престъпленията, стават и партньори в живота, като сключват брак. Тогава Джоан е 24 години, но малко по-късно е арестувана и осъдена на 30 месеца затвор за използване на открадната чекова книжка.

След като излиза от затвора, тя си намира нова работа в друг бижутериен магазин, без да разкрива криминалното си досие. Така продължава да краде бижута, като само за престоя си на това работно място е погълнала около 20 диамантени пръстена и е разменила диамантени гривни на стойност над половин милион паунда за фалшификати.

Парите съпрузите държат в банков трезор и ги харчат за дизайнерски дрехи, скъпи коли, луксозни ваканции и полети първа класа. По това време се ражда и синът им Бени. В трагичен обрат на събитията обаче Бойзи загива при пожар през 1987 г., след планиран палеж на къщата им с цел изплащане на застраховка.

Колкото до методът за кражба на диаманти чрез поглъщането им, той действително е бил прилаган съвсем успешно от истинската Джоан Ханингтън, пише Cosmopolitan. Въпреки че тогава не е имало кадри от охранителни камери или компютъризирани методи за проследяване на диаманти както сега, обирджийката все пак е залагала на този надежден метод, за да отмъква бижута.

"Най-добрата банка в света е вашият корем. Най-добре измисленият сейф", пише тя в мемоарите си. От книгата ѝ разбираме също, че е съхранявала бижутата си в кутия за бисквити и ги е криела в градината на апартамента си в Ислингтън.