Професията интимен координатор не е нещо съвсем ново в Холивуд, но ролята ѝ е все по-често коментирана. А и това е разбираемо, предвид, че колкото и опитни да са актьорите в работата си, снимането на интимни сцени си остава едно от най-големите предизвикателства. Но точно тук идва ролята на въпросния интимен координатор - неговата задача е да осигури комфорта и спокойствието на актьорите, докато камерите работят.

Как семейството на Зендая приема горещите ѝ сцени в "Претендентите”

Как семейството на Зендая приема горещите ѝ сцени в "Претендентите”

Новият филм на Лука Гуаданино е секси и провокативен

Макар и провокативните филми също да не са някаква революция в киното, през последните години излязоха доста подобни филми и сериали. Веднага се сещаме за сериалите Bridgerton и Outlander, както и по-нови филми като "Претендентите" и "Клети създания". Актьорите все по-често и открито говорят за снимането на секс сцени, за предизвикателствата и за това как или дали изобщо разчитат на интимен координатор за дадена сцена.

Несъмнено другата гледна точка - тези на интимния координатор, също е любопитна. Като професионалисти с опит на терен, те имат какво да споделят и могат за издадат някои любопитни подробности от работата зад кадър.

В интервю за Us Weekly Брук М. Хейни, която е работила по сериалите Elsbeth, Mayor of Kingstown и Harlem, разбива на пух и прах едно доста погрешно схващане. А именно, че секс сцените са... секси. Е, те определено изглеждат секси, докато ги гледаме на екран, но процесът по заснемането им е нещо доста различно.

Интимната координаторка, която е и автор на наръчника The Intimacy Coordinator"s Guidebook: Specialties for Stage and Screen споделя, че всички приемат работата си на снимачната площадка строго професионално.

"На работа сме, нали? Със загасени светлини, микрофони, няколко камери в лицето ви, режисьор, кинематограф и друг необходим екип, който гледа на мониторите, просто не е толкова секси", обяснява тя.

Въпреки това обаче тя не крие, че телата на актьорите имат физиологични реакции, които са извън техния контрол. А за да потуши тази реакция, интимният координатор си има своята тайна - той кара актьора да направи няколко лицеви опори или няколко скока. И това веднага отклонява притока на кръв към друго място.

Отвъд физическия контакт между екранните партньори обаче, Брук М. Хейни потвърждава, че се случва химията между двамата да прерасне в пълноценна любовна връзка. Но това означава, че така интимният координатор има една допълнителна работа - да се увери, че актьорите продължават да се отнасят към любовните сцени строго професионално.

Тя издава също, че съществуват и практики, които помагат на актьорите да "излязат от героя си". А това се налага, тъй като умът им знае, че всичко е симулация, но тялото не го осъзнава. Техниките са полезни точно, за да се направи разлика между това, което те чувстват и това, което извършват.

Брук М. Хейни държи да отбележи също, че колкото и реалистично да изглежда една секс сцена, тя винаги е симулация и резултат просто от добра актьорска игра. Друго, което тя допълва за работния процес е, че за секс сцените снимачната площадка е затворена и присъстват само хората от екипа, които е необходимо, за да извършат служебните си задължения.

"Така че можем да намалим екип от 50 или 100 души до осем или 10 за тези сцени и това е заради дискретността към актьорите, а също и като предпазна мярка за екипа", допълва тя.

Не на последно по важност място интимната координаторка изтъква също, че зад автентичността на интимните сцени не стоят само труда и таланта на актьорите, а на още цял екип от хора, който работи зад камерата.

Ема Стоун в “Клети създания” - как актрисата защити секс сцените си във филма

Какво мисли Ема Стоун за секс сцените си в “Клети създания”

Филмът е един от най-провокативните за годината

"Зрителите трябва да си мислят, че е истинско, а актьорите да усещат, че е фалшиво. Това е хореографията там", завършва Брук М. Хейни.