През последната седмица столица на киното е Венеция, където в момента се провежда 81-ият филмов фестивал. Режисьори и актьори представят най-новите си проекти, а сред най-очакваните тази година се нарежда и новото заглавие на италианеца Лука Гуаданино - Queer.

Венеция 2024: филмите, които всички искат да гледат

Венеция 2024: филмите, които всички искат да гледат

10 +1 филма, които привлякоха вниманието (не само нашето)

Филмът е базиран на едноименния роман на Уилям Бъроуз, публикуван през 1985 г. - чак 30 години след като е написан. Действието се развива през 50-те години на миналия век в Мексико Сити, където Лий (Даниел Крейг) води самотен живот в четиридесетте си години. Завръзката обаче се случва с пристигането на Юджийн Алъртън (Дрю Старки) - млад студент, с когото Лий развива отношения.

Повече за снимките на провокативната романтична драма, както и работата с актьора Даниел Крейг и режисьора Лука Гуаданино, разказва самият Дрю Старки.

от ляво надясно: Дрю Старки, Лука Гуаданино, Даниел Крейг

Източник: GettyImages

от ляво надясно: Дрю Старки, Лука Гуаданино, Даниел Крейг

Пред списание Interview 30-годишният актьор, който е най-популярен с участието си в сериала Outer Banks, издава любопитни подробности зад кулисите на филма, включително и колко "забавно" е правенето на ADR за секс сцените, заснети с Даниел Крейг. На английски абревиатурата на този термин означава автоматизирана замяна на диалог. Това е процесът на записване на диалог в студио след заснемането на кадрите, за да се заменят първоначално записаните реплики от снимачната площадка.

"Винаги са напъни, дишане и стенания. Само вие сте в кабинка - сами и правите това, чувствайки се като в лудница", споделя Дрю Старки за тази част от работата за филма.

Цялостно преживяването си той определя като майсторски клас по правене на филми и издава, че Лука Гуаданино е в списъка му с "режисьори-мечта", с които е искал да работи. Да си партнира с Даниел Крейг обаче е било не по-малко ценно за него.

"Крейг е толкова добър във всеки аспект от занаята си... Той е абсолютно невероятен в този филм. Наистина е разтърсващ... Много е уязвим, защото като актьор наистина му пука."

Самият Дрю Старки също влага доста усилия - както в снимачния процес на Queer, който отнема два месеца и половина, така и в подготовката преди началото им. За ролята е свалил около 13 килограма, но се е увлякъл толкова, че режисьорът го е помолил да си върне обратно малко от теглото. Другата наложила се физическа трансформация, за да бъде наистина убедителен в образа на героя си, описан "с женствени черти", е свързана с носенето на грим.

По думите на Дрю Старки характерно за неговия персонаж е било да не изразява и твърде много чрез думи. Затова и се е доверил на Крейг да му даде насоки как вместо да каже, да покаже чувствата на Юджийн Алъртън.

"Част от привличането на Алертън към Лий е това, че не можеш да го дефинираш. Това го прави интересен за него. Постоянно се дискутира дали е куиър или не... Играта с тази неяснота беше забавната част. В началото беше наистина трудно, защото като актьор искаш нещо наистина конкретно, но трябваше да има малко повече неяснота, което е различно предизвикателство", разказва още актьорът.

Анджелина Джоли като Мария Калас - емоционална и открита в Maria както никога досега

Анджелина Джоли като Мария Калас - емоционална и открита в Maria както никога досега

Роля, която коства много емоции, сълзи и месеци подготвка

След примиерата си във Венеция, филмът Queer ще бъде представен и в Северна Америка на Международния филмов фестивал в Торонто. Дали и кога ще можем да го видим и у нас, все още не е ясно.