Честит Ден на съединението на България! В този своеобразен национален празник събираме три книги на български автори, които заслужават наистина много специално внимание.

3 книги за уикенда от Мери Шели, Пърл Бък и Емил Зола

3 класически книги за уикенда

Класически романи, актуални и до днес

"Керван за гарвани"

Дебютният роман на Емине Садкъ излиза преди няколко години и бързо набира популярност не с ревюта или публикации в социалните мрежи, а със споделяне от уста на уста. През 2022 г. печели наградата "Южна пролет", а настоящето е вече третото му издание.

Снимка 681548

Източник: Колаж / ICU

Авторката, която е родом от Дулово, ни пренася в трагикомичната реалност на живота в Лудогорието. Главният герой е учителят по география Николай Тодоров, чийто образ и преживелици из родния му град са толкова колоритни, абсурдни и чудати, че няма как да не ни се иска да опознаем този край.

Изд. ICU Publishing, 22.80 лв.

"Градинарят и смъртта"

Нямам как първият роман на Георги Господинов, след като получи международния Букър за "Времеубежище" да не е очакван както от българските, така и от чуждестранните му читатели. И той едва ли ще ги разочарова, защото е с характерния умозрителен език на автора си.

Снимка 681549

Източник: Колаж / Жанет-45

Написана в памет на покойния баща на Господинов, книгата смесва епизоди от живота на бащата и сина с размисли за смъртта, скръбта и загубата. Теми, които със сигурност биха докоснали всеки човек, защото всеки ги е преживявал.

Изд. Жанет-45, 25 лв.

"Пенелопеида"

Това е историята на Пенелопа, която се влюбва в Одисей и избира за замине с избраника си на остров Итака. Царското семейство се сдобива със син, но избухването на Троянската война кара Одисей да замине, като оставя съпругата си сама на острова заедно с малкия Телемах и поданиците им. Минават месеци, а Одисей така и не се прибира.

Снимка 681547

Източник: Колаж / Orange Books

Тогава Пенелопа се отдава на своето вечно очакване, загледана в морския хоризонт в очакване на кораба на съпруга си. Скоро след това започва да се оформя една нова Пенелопа, готова да защити острова си на всяка цена.

Севда Костова започва да пише романа си, вдъхновен от "Одисея", през 1973 г., като първото му издание е 20 години по-късно. През 1999 г. Костова е номинирана за Нобелова награда за литература заради "Пенелопеида".

Изд. Orange, 28 лв.