ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 20 минути
  • Режисьор: Йоргос Лантимос
  • В главните роли: Ема Стоун, Уилем Дефо, Марк Ръфало, Рами Юсеф, Маргарет Куали
  • Бюджет: около 35 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Омарът" и "Фаворитката" на Йоргос Лантимос

Като един от най-изявените абсурдисти в киното, Йоргос Лантимос винаги преплита драма и черна комедия по свой деликатен начин. Експериментаторският му и натуралистичен стил вече ни е познат от "Омарът", "Фаворитката", "Кучешки зъб" и "Убийството на свещения елен". А сега гръцкият режисьор добавя в списъка и "Клети създания" - филм, сочен от повечето критици и като най-добрият в кариерата му досега.

Сюжетът е базиран на едноименния роман на шотландеца Аласдър Грей от 1992 г. и е адаптиран от сценариста Тони Макнамара. Благодарение на шеметното въображение на Йоргос Лантимос пък историята се превръща в истински завладяващ празник на странностите.

В "Клети създания" гръцкият режисьор създава един необикновен свят - сюрреалистичен и ужасяващ, научно-фантастичен по забавен начин, но и пропит от безскрупулност и безпощадност. Отчасти заснет монохромно, отчасти с богато наситени цветове, филмът ни в пренася в едно паралелно минало на Викторианската епоха.

Снимка 649753

Източник: Forum Film

И всичко ни връхлита още с откриващата сцена - отчаян опит за самоубийство на млада жена. Тя се хвърля от лондонския Тауър Бридж, но скоро след това е извадена от Темза от ексцентричен лекар. Той успява да я съживи, но не без помощта на ужасяващ метод. Все пак, в основата си "Клети създания" е своеобразен постмодерен прочит на историята за Франкенщайн, с "чудовище" в женски образ, създадено от скандалния, но гениален доктор Годуин Бакстър (Уилем Дефо).

Снимка 649749

Източник: Forum Film

Спасената Бела Бакстър (Ема Стоун) е като дете в тялото на жена - неконтролируемо импулсивна, но едновременно шокираща и завладяваща, за нея всичко е интересно. Съзряването ѝ във всеки смисъл на думата - емоционално, морално и сексуално, се случва пред очите ни. А Бела се учи с впечатляващо бързи темпове - особено когато става въпрос за най-първичните желания на тялото ѝ.

Междувременно доктор Бакстър поставя задача на Макс МакКендълс (Рами Юсеф) - един от ентусиазираните си студенти, да проследи развитието на Бела. И колкото повече я опознава той, толкова повече се влюбва в нея, по най-искрения и чист начин.

Снимка 649750

Източник: Forum Film

Желанието на Бела да опознае света обаче продължава да расте, а гладът ѝ за приключения става твърде ненаситен, за да се побере между стените на имението на Годуин Бакстър. Точно тогава съдбата я среща с развратния и хедонистичен адвокат Дънкан Уедърбърн (Марк Ръфало), който за нула време я съблазнява и убеждава да заминат на пътешествие.

Снимка 649752

Източник: Forum Film

И Бела тръгва, за да открие земните удоволствия, но и човешката поквара и порочност. Сблъсква се и с бедността, несправедливостта, коварството. Но пък се превръща в неповторим изследовател и авантюрист - един сложен и повече от любопитен образ, който Ема Стоун изгражда по брилянтен начин.

Ема Стоун в “Клети създания” - как актрисата защити секс сцените си във филма

Какво мисли Ема Стоун за секс сцените си в “Клети създания”

Филмът е един от най-провокативните за годината

Накрая само ще споменем, че "Клети създания" е носител на над 60 награди. Филмът е и един от основните претенденти за предстоящите Оскари и БАФТА. И изобщо не бихме се изненадали, ако си спечели не само по една, а няколко статуетки.

"Клети създания" е по кината от 19 януари