ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 44 минути
  • Режисьор: Йоргос Лантимос
  • В главните роли: Ема Стоун, Джеси Племънс, Уилем Дефо, Маргарет Куали
  • Бюджет: около 15 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Омарът", "Кучешки зъб"

Ексцентричното въображение на Йоргос Лантимос сякаш е наистина безгранично. Но и продуктивно. Защото по-малко от година след наградения с Оскар "Клети създания", гръцкият режисьор е готов със следващия филм.

Всъщност, премиерата на "Благи деяния" беше на фестивала в Кан през май, като още тогава предизвика фурор и доста одобрителни отзиви.

След "Клети създания" обаче залогът бе висок - мнозина критици определиха научно-фантастичната черна комедия като най-добрия филм на Йоргос Лантимос досега. А това означаваше, че очакванията към режисьора оттук нататък могат да бъдат единствено по-високи. И така, успя ли да надмине себе си с "Благи деяния"?

Ако трябва да бъдем напълно честни, би било трудно да се прецени, тъй като двата филма са доста различни. Докато в "Клети създания" имаме класическа история, своеобразен постмодерен прочит на историята за Франкенщайн, базирана на книга, то новият филм на Йоргос Лантимос реално има повече общо с по-ранните му заглавия, особено с "Омарът" и "Кучешки зъб".

Снимка 681541

Източник: Forum Film

Макар че и в "Клети създания" режисьорът преплита драма и черна комедия по своя характерен начин и не изневерява на експериментаторския си и натуралистичен стил, "Благи деяния" е завладяващ празник на странностите в един сюрреалистичен свят. Наситените цветове, но и монохромните кадри, впечатляващите ефекти, цялостната визуална красота и оживление обаче тук липсват.

Снимка 681534

Източник: Forum Film

"Благи деяния" е по-скоро своеобразно завръщане за Йоргос Лантимос към корените му. Той отново обеднява сили с дългогодишния си творчески партньор - Ефтимис Филипу, с когото заедно пишат сценария, за да създаде провокативния, хаплив и абсурден свят на филма.

Секс сцените в "Благи деяния” на Йоргос Лантимос - изобилие от голота и необичайна сексуалност

Секс сцените в "Благи деяния” на Йоргос Лантимос - изобилие от голота и необичайна сексуалност

Актьорите в главните роли откровено за най-провокативната част от работата си по филма

Изграден като триптих басня, "Благи деяния" разглежда три самостоятелни истории, обединени от обща тема, в които едни и същи актьори (Джеси Племънс, Ема Стоун, Уилем Дефо и Маргарет Куали) играят различни персонажи.

Снимка 681540

Източник: Forum Film

В първата част Джеси Племънс (който заслужено бе награден в Кан за най-добър актьор за ролята си във филма) е мъж без право на избор, който се опитва да поеме контрол над собствения си живот. Във втората част пък е полицай, разтревожен, че изчезналата му в морето съпруга (Ема Стоун) се е завърнала, но като друг човек. В третата част пък Ема Стоун е жена, твърдо решена да открие един определен човек със специални способности, на когото е предопределено да се превърне в изумителен духовен водач.

Снимка 681535

Източник: Forum Film

Присъствието на едни и същи актьори и за трите части в антологията обаче изобщо не е случайно. По този начин Йоргос Лантимос на практика прилага зловещия ефект на идеята, че във вселената едни и същи ужасни неща се случват отново и отново. Джеси Племънс е покрусително нещастен във всеки от персонажите си, Ема Стоун пък е силна и независима, но понякога уязвима и податлива на сексуалността. А Уилем Дефо, разбира се, не може да не бъде най-харизматичната авторитетна фигура.

Снимка 681533

Източник: Forum Film

Освен актьорите, които сменят роли в различните части, зрителят неизбежно забелязва и повтарящите се тропи и мотиви. И всичко това засилва ефекта и въздействието. Така филмът, изследващ коварните и интригуващи теми за властта, контрола, свободната воля и динамиката на човешките взаимоотношения, се нарежда до по-старите творби на Йоргос Лантимос, които той представя по типичния си провокативен начин.

Снимка 681532

Източник: Forum Film

"Благи деяния" носи отпечатъка на познатия за режисьора дързък и оригинален подход, порочен хумор и необикновена ексцентричност. Резултатът е елегантен и стилен филм, на който обаче му липсва достатъчно съдържание. А това го прави тромав и муден, като продължителността от почти три часа далеч не помага. Освен това някъде в протяжното време нишката на основната идея и послание на филма се е разкъсала и няма как да пренебрегнем, че остава неуловима.

"Благи деяния" е по кината от 6 септември