Тези дни научихме за интересния случай на астронавтите Сунита Уилямс и Бари Уилмос, които са стигнали до Международната космическа станция с апарата Starliner на Boeing, но сега сигурността на полета им обратно към Земята е под въпрос. Затова мнозина го определиха като "заседнали" в Космоса вече два месеца, като първоначалният план за престоя им е бил от едва осем дни.

Двамата астронавти “заседнали” в космоса - как ще прекарат времето (и оцелеят) до 2025 г.

Двамата астронавти “заседнали” в космоса - как ще прекарат времето (и оцелеят) до 2025 г.

Те трябваше да прекарат само 8 дни, но може и да останат 8 месеца в космоса

Според последна информация, престоят им на МКС ще продължи половин година, което си е доста дълъг период от време. И така стеклата се ситуация отново повдигна една интересна тема за секса в Космоса и дали той въобще е възможен. Той става още по-любопитен на фона на прогнозите през следващото десетилетие космическият туризъм да е нещо обичайно.

Данните на NASA сочат, че никой досега не е правил секс в Космоса и имаме много малко причини да се съмняваме в твърдението. На първо място е фактът, че астронавтите са висококвалифицирани специалисти, които работят в среда с голямо стресово натоварване. А, както добре знаем, стресът е враг номер 1 на сексуалното желание.

Снимка 678924

Източник: iStock

Също така, въпреки че Международната космическа станция е доста просторна, в нея е трудно да намериш място за уединение, което не е и под постоянно видеонаблюдение. Но от американската космическа агенция неведнъж целенасочено са изпращали младоженци, които работят на тях, на една и съща мисия в Космоса, за да разберат нагледно дали сексът там е възможен.

Засега обаче никой не се е възползвал от необикновената възможност (или поне не със знанието на другите). По тази или по други причини от NASA решиха да обявяват, че вече няма да изпращат женени двойки извън орбита на Земята и налагат забрана за интимните отношения. Но това не значи, че практически не е възможно.

Снимка 554026

Източник: EPA/БГНЕС

Според д-р Адам Уоткинс, доцент по репродуктивна физиология и физиология на развитието в Университета в Нотингам, сексът в Космоса е възможен, но няма да бъде толкова лесен, колкото би бил тук, на Земята. Освен трудното уединение заради липсата на лично пространство на борда на космическата станция, най-голямата пречка със сигурност е липсата на гравитация. Но и тя не е невъзможно да се преодолее с малко повече изобретателност.

Например бивш специалист по биоетика от космическата агенция смята, че дори една обикновена велкро лепенка може да реши проблема. Подобни лепенки има навсякъде по стените на Международната космическа станция, за да държат различни предмети (и хора) по местата им.

Освен логистичните пречки, има и някои физиологични. Те са свързани с промените, които протичат в човешкия организъм, когато той е изложен на съвсем различните условия в Космоса. Една от тях е свързана с хормоналния баланс и се изразява с намалени нива на естроген, което значи и по-ниско либидо.

Снимка 678925

Източник: iStock

Поради промени в кръвното налягане са възможни и проблеми с ерекцията, твърдят учени, цитирани от Daily Mail. Нарушена възбудимост може да се наблюдава и при жените заради нарушената циркулацията на кръвта в тялото заради условията на микрогравитация. Проведен преди време експеримент с мишки дори показва, че симулираният космически полет води до "дългосрочно увреждане на невроваскуларната еректилна функция".

Туризъм в Космоса - как престоят там се отразява на стареенето и кой е по-засегнат

Туризъм в Космоса - как престоят там се отразява на стареенето и кой е по-засегнат

Мисията може и да се окаже възможна

Тази теория обаче бе опровергана от няколко астронавти, които за категорични, че не са имали подобни дългосрочни последствия след престоя си в Космоса. А когато бившият астронавт на NASA Рон Гаран бе запитан дали ерекциите в Космоса са възможни, той отговори, че не му е известно за нещо, което е възможно на Земята, а там не е.