На първия си мач в индивидуалното състезание на сабя за жени състезателката по фехтовка Нада Хафез излиза в стандартното за спорта облекло и побеждава опонентката си Елизабет Тартаковски от САЩ. Накрая обаче прави изненадващото разкритие, че се е състезавала бременна в седмия месец.

Плувкинята, изгонена от Париж заради нарушение на правилата на Олимпийски игри 2024

Плувкинята, изгонена от Париж заради нарушение на правилата на Олимпийски игри 2024

Ето защо състезанието за Ана Виейра приключи

"Това, което ви изглежда като двама играчи на подиума, всъщност са трима! Бяхме аз, моят конкурент и моето малко бебе, което тепърва ще се появи на нашия свят", пише 26-годишната египтянка в пост в Instagram.

Олимпийските игри в Париж са третите за нея. А колкото до чувството да се състезава, докато е бременна, го определя като гордост, която "изпълва съществото ми".

Нада Хафез споделя още, че бебето ѝ и тя са имали доста предизвикателства, както физически, така и емоционални.

"Въртележката на бременността е трудна сама по себе си, но да се наложи да се бориш, за да запазиш баланса между живота и спорта, беше нищо друго освен напрегнато, макар че си заслужаваше. Късметлийка съм, че споделих доверието на моя съпруг и това на моето семейство, за да мога да стигна дотук. Тази конкретна Олимпиада беше различна - три пъти олимпийка, но този път носеща и малък олимпиец", допълва състезателката.

Олимпийските игри в Париж всъщност минават под знака и на по-силното присъствие на спортистки, които са майки. На никои други игри досега не са участвали повече състезателки, които имат деца, а в Олимпийското село за първи път има и детски стаи.

Олимпийската състезателка по гребане Хелън Глоувър, която е двукратна шампионка на игрите, споделя, че отношението към майките вече е по-различно - в добра посока. В същото време обаче тя изтъква, че бащите в отбора на Великобритания получават по-малко внимание за това, че са родители, в сравнение с майките.

Хелън Глоувър има три деца и преди е говорила открито за трудностите при справянето с родителството и професионалния спорт едновременно. След известно време пауза, тя обяви завръщането си, за да се състезава в Париж.

"Много мъже в британския отбор имат деца и не се говори за това, защото не променя нищо. И се очаква техните кариери да са по-дълги от кариерите на жените. Но да се надяваме, че най-голямото нещо на тези игри ще е това колко жени състезателки са се завърнали, след като вече имат деца", казва тя пред Radio Times.

Gojira- мeтъл групата, която ще остане в историята като променяща Oлимпийските игри

Gojira- мeтъл групата, която ще остане в историята като променяща Oлимпийските игри

Какво знаем за Gojira, които участваха в откриването на Летните игри в Париж

Когато се състезава в Токио през 2021 г., Хелън Глоувър e първата майка в отбора по гребане на Великобритания. Тя се класира за олимпийския финал само 18 месеца след като ражда близнаците си, пише Guardian.