Коктейлът Cosmopolitan е сред най-популярните напитки и може да се сравни дори с любимия алкохолен микс на големия Ърнест Хемингуей. Най-малкото заради сериозния брой материали, изписани за двете питиета през годините в различните медии.

Ърнест Хемингуей, коктейл Papa Doble и рецептата за любимото дайкири на писателя

Какво има в любмото дайкири на Хемингуей

Повечко алкохол и по-малко захар

Другото, което ги свързва, е интересната им история.

Тази на днешния ни герой - Cosmopolitan, започва през далечната 1989 г., когато е сред най-поръчваните коктейли в Ню Йорк. За автор на рецептата се смята барманът Тоби Чекини от меката на нощния живот в Голямата ябълка - клуб The Odeon.

Cosmopolitan става толкова популярен, че мистър Чекини редовно се споменава от колегите му като "задника, който изобрети онази розова напитка, от която сега сме поробени". А причината е, че в някои заведения по това време се поръчват по няколкостотин такива напитки на вечер.

През 90-те вероятно барманите си отдъхват, защото на преден план излизат други прочути в цял свят комбинации - първо набира популярност Espresso Martini, а после и любимото ни Mojito.

Но Cosmopolitan се връща отново в играта след седмия епизод от втория сезон на сериала "Сексът и градът", който се излъчва на 18 юли 1999 г.

Палавата Саманта, видимо раздразнена от факта, че вече е правила секс с всички мъже в Манхатън, отива в бар и си поръчва розовия коктейл. И тази сцена е една от многото с неговото участие.

Сексът и градът, And Just Like That, НВО Max и обяснението на планформата за отсъствието на Саманта Джоунс

Защо Саманта вече не е приятелка с Кари, Миранда и Шарлот

Всички това искаме да знаем

През 2008 г. излезе и филмът по поредицата, в който героините вече са улегнали жени. Въпреки това, не са забравили някои приятни стари навици и във финалната сцена отново отпиват от любимия им коктейл.

"Те са вкусни!", казва Шарлот за коктейлите Cosmopolitan върху масата пред тях. "Защо изобщо спряхме да ги пием?", пита Миранда. "Защото всички останали започнаха", отговаря Кари.

И нищо чудно, че напитката се радва на такъв успех. Тя е идеална за почитателите на водката, които търсят нещо ярко и плодово, но не и твърде сладко.

Но има един недостатък - много лесно бихме развалили вкуса на нашия Cosmopolitan, докато го приготвяме. Ако не внимаваме в рецептата, която е доста семпла, но точно там е уловката.

Какво ни трябва

  • 45 мл водка Absolut Citron
  • 20 мл куантро
  • 15-20 мл сок от лайм, на вкус
  • 20 мл сок от червена боровинка

Какво ги правим

Добавяме всички съставки в шейкър с лед и разклащаме за 10-12 секунди. После прецеждаме алкохолната и свежа смес, като я сервираме в класическа чаша за мартини.