Вече е ясно - ноември е месецът на Киномания. Това означава, че с удоволствие бихме си заделили малко повече време за филми. И дори няма да ни е трудно да си запълним свободните часове, защото програмата на фестивала и тази година изобилства от заглавия.

Киномания 2022, “Успех, Лио Гранд!”, “Опрощение”, “Идиотският триъгълник” и комедиите от фестивала

5 комедии, които да не изпускаме на Киномания тази година

Смехът е гарантиран

Вече набелязахме комедиите, с които ще можем да освежим вечерите си този месец. Сега пък е ред да обърнем внимание и на акцента, който Киномания представя. На това издание на фокус е новото от френското кино. Затова сега от специалната селекция с френски филми подбрахме пет, които грабнаха вниманието ни, всички от 2022 г.

"Брат и сестра" (Frere et soeur), 2022

Режисьор на филма е Арно Деплешен, който ни разказва една история за потиснатите чувства и неизречените думи между брат и сестра. Запознаваме се с Луи (Мелвил Пупо) - професор и поет, и Алис (Марион Котийар) - известна театрална актриса. Отношенията между двамата обаче не са нормални - тя мрази брат си и не разговаря с него. След инцидент с родителите им Луи и Алис обаче се срещат отново, а семейните тайни започват да се разнищват една по една.

Снимка 594507

Източник: kinomania.bg

Филмът има номинация от конкурсната програма на фестивала в Кан.

"Една хубава утрин" (Un beau matin, 2022)

Филмът на режисьорката Миа Хансен-Льове е една затрогваща история за семейни и романтични обвързаности. В нея Сандра (Леа Сейду), която живее в малък апартамент в Париж, се опитва да балансира между своите емоционалните потребности - тези на родителите си и на малката си дъщеря. Междувременно животът ѝ поднася изненада - среща със стар приятел - Клеман (Мелвил Пупо). Той е обвързан, но това не попречва на двама им със Сандра да започнат страстна афера.

Снимка 594506

Източник: kinomania.bg

Филмът печели една награда от фестивала в Кан и има по още една номинация от четири други фестивала, включително за най-добър филм.

"Млади завинаги" (Les Amandiers), 2022

Филмът е петият в кариерата на режисьорката Валерия Бруни Тедески, която за сюжета му черпи вдъхновение от собствената си биография - както семейна, така и професионална. Тя пресъздава годините си на обучение в известна френска театрална школа и така "Млади завинаги" се превръща в портрет на изживяната в театъра и изпълнена със страст младост.

Снимка 594510

Източник: kinomania.bg

Във филма ставаме свидетели на първата година на обучение, която една млада театрална трупа преживява като в сън. Това, което обединява всички младежи, е любовта към театъра, но всеки един от тях е по своему различен. Етиен (Софиан Бенасер) e талантлив, но пристрастен към наркотиците, Франк (Ноам Едже) пък е отчаян романтик, а Камий (Алексия Шардар) е бременна, но не иска да жертва мечтата си да бъде актриса.

Филмът има две награди от френски фестивали, както и четири номинации - две от които от фестивала в Кан. И двете са за режисурата на Валерия Бруни Тедески.

"Стъпка напред" (En corps), 2022

Любопитното за този филм е, че актрисата Марион Барбо, която влиза в главната роля, е част от балета на Парижката опера. Участието ѝ в "Стъпка напред" е нейната възможност да докаже, че и като актриса на екрана е толкова добра, колкото и като танцьорка на сцената.

Снимка 594504

Източник: kinomania.bg

Във филма се запознаваме с балерината Елиз (Марион Барбо), която за нещастие преживява две травми едновременно. След падане на сцената тя се наранява сериозно и за цели две години спира да танцува. Междувременно партньорът я зарязва заради друга танцьорка. Елиз, първоначално съсипана, успява да пренастрои живота си и да насочи усилията си към танците, с което показва смелост и борбен дух.

"Умами" (Umami), 2022

В този филм гледаме един от любимците на френското кино - Жерар Депардийо. Той влиза в ролята на прочутия готвач Габриел Карвен, който получава трета кристална звезда за своя ресторант. Същата вечер обаче жена му Луиз го напуска и това води до семейна криза - Габриел е ударен право в сърцето.

Снимка 594508

Източник: kinomania.bg

Киномания 2022, “Майка”, Зорница София, "Сянката на Караваджо", Микеле Плачидо и изненадите на фестивала за кино

Какво да очакваме от Киномания 2022

Филмовият маратон продължава

След изненадващата раздяла му се налага да стои далеч от кухнята. Почивката обаче му се отразява положително и така готвачът открива нова страст. Тя го отвежда в Япония, където се опитва да открие тайната на умами, петият вкус, и се надява да се наслади на простите удоволствия на приятелството.