Октомври беше месец, който посветихме на киното с филми от CineLibri, а през ноември се очертава киномаратонът да продължи. Задава се Киномания 2022.

“Невинният“, “Приключенията на Сол Белоу“, “Теодор Ушев: Невидими връзки”, “φ1.618”, CineLibri 2022 и кои са наградените филми на фестивала

Кои са наградените филми на CineLibri за 2022 г.

Една френска комедия със забавни обрати

Фестивалът за кино стартира на 17 ноември с една специална прожекция - само на този ден от 19 ч. в зала 1 на НДК ще можем да гледаме българския филм, който първоначално бе избран да ни представи на наградите Оскар за най-добър международен филм - "Майка", на режисьора Зорница София.

Българският филм, който ще открие фестивала, е описан като автентичен, суров и нежен едновременно, вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца, в триумф на един различен тип "родителство".

В главната роля ще видим актрисата Дария Симеонова, а компания на големия екран ѝ правят хърватският актьор Леон Лучев, както и кенийците Перис Уамбуи и Стив Матиас. Друго интересно за "Майка" е, че е копродукция с Германия и Хърватия и ще има само една прожекция в рамките на фестивала.

Другата голяма изненада на Киномания 2022 ще бъде гостуването на италианския актьор и режисьор Микеле Плачидо. На 19 ноември 2022 г. в Зала 1 на НДК ще бъде представен новият му филм, озаглавен "Сянката на Караваджо".

Като добра причина да не пропускаме прожекциите му ни звучи фактът, че България е първата страна след Италия, в която ще бъде показан филмът.

Освен тези два акцента, организаторите издават също, че по време на Киномания 2022 фокусът ще бъде насочен към френското кино. Ще бъдат представени няколко френски продукции, изпълнени с хумор, живот, усмивки и надежда.

Cinelibri 2022, “Преоткритото време”, “φ1.618”, “Синът”, “Супергерои”, “Синдикалистката” и още филми от програмата на кино-литературния фестивал

11 филма, с които Cinelibri ни спечели и тази година

Кино и литература отново завладяват България

Киномания 2022 започва на 17.11. (четвъртък), а цялата информация е тук.