Щом усетим, че имаме нужда от приятно разтоварване, винаги можем да си пуснем любима комедия. Когато обаче познатите филми вече са ни омръзнали, е време да наваксаме с новите заглавия.

Киномания 2022, “Майка”, Зорница София, "Сянката на Караваджо", Микеле Плачидо и изненадите на фестивала за кино

Какво да очакваме от Киномания 2022

Филмовият маратон продължава

И на Киномания 2022 ще имаме шанс за точно това. Ето пет комедии от кинофестивала, които ни хванаха окото.

"Дискретният чар на буржоазията" (The Discreet Charm of the Bourgeoisie, 1972 г.)

Историята за един американски посланик и двама негови високопоставени приятели. Покрай ежедневните си работни задължения и тримата обаче са и наркотрафиканти.

Заедно тримата се опитват да организират приятелска вечеря със съпругите си. Но при всеки опит се случва инцидент. Дали ще е злополучна смърт, военни маневри, арест или гангстерско нашествие, реалността винаги ги води до отлагане на събитието за следващия ден.

"Идиотският триъгълник" (Triangle of Sadness, 2022 г.)

Сатиричната драма на на шведския режисьор Рубен Йостлунд се развива на три части. Първата е за професионалните модели Карл и Йая. Лишени от всякакво благоприличие, те се скарват яростно по време на интимна вечеря.

Във втората част двойката се озовава на луксозен круиз. Корабът е пълен с всякакви чешити, които се считат за неуязвими - заради парите и властта си. Капитанът, който не си дава особен труд да води кораба безопасно, се оказва отявлен марксист. Корабът попада в буря и всички пътници се разделят зрелищно с прескъпата си вечеря.

Следва и третата, финална част на филма - в нея след пиратска атака малцина оцелели се озовават на необитаем остров. Какво се случва след това - остава да видим на големия екран.

"Какво общо има тук любовта?" (What's Love Got to Do with It?, 2022 г.)

Зоуи е млада кинорежисьорка, а Казим - лекар. Въпреки че са израснали в съседство, световете им не могат да бъдат по-раздалечени. Тя е възпитана от своята разведена майка, англичанката Кат, да бъде независима и любознателна.

Родените в Пакистан родители на Казим пък не се противят на расовите разделения в британското общество и са спокойни, ако децата им се държат според повелите на мюсюлманската им вяра.

След като вече е видял безпокойството на родителите си при сватбата на сестра му за бял англичанин, Казим приема примера на родителите си и се съгласява на уреден брак.

Решението му озадачава Зоуи, но ѝ дава и чудесна тема за документален филм. Зоуи се впуска да следва всяка стъпка на стария си приятел в пътуването му към семейното уединение, опитвайки се да разбере неизтляващото изкушение на уредените бракове на фона на собствената ѝ склонност към разрушителни обвързвания.

Баншите от Инишерин (The Banshees of Inisherin, 2022 г.)

Историята ни връща до 1923 г. на измисления остров Инишерин, някъде край западното крайбрежие на Ирландия. А всичко в нея започва с едно уж невинно пренебрежение.

Както всеки ден, Падрейк (Колин Фарел) минава да вземе своя приятел Колм (Брендън Глийсън), за да пият по бира. Когато Колм не му отвръща, а по-късно и отказва да седне при него в кръчмата, Падрейк е напълно слисан.

Напълно изненадващо Колм му обяснява, че вече просто не го харесва. И вместо да си губи времето с Падрейк, предпочита да пести енергията си за новото си хоби и да композира музика.

Падрейк обаче не иска да приеме, че приятелството им е приключило и продължава да провокира Колм. Тогава идва моментът, в който е отправен и един ужасяващ ултиматум...

"Успех, Лио Гранд!" (Good Luck to You, Leo Grande, 2022)

Нанси Стоукс (Ема Томпсън) е пенсионирана английска учителка, която търси сексуално приключение. Като си наема жиголо, представящ се като Лио Гранд (Дарил Маккормак), с надеждата той да я отърве от сексуалните ѝ задръжки, Нанси не просто се озовава тотално извън зоната си на комфорт, но и в леглото с доста по-млад мъж...

Филмът не е за подценяване, тъй като вече има цели пет номинации, сред които за най-добър филм, най-добра режисура, най-добър сценарии и най-добра актьорска игра за двамата главни актьори. Освен това "Успех, Лио Гранд!" може да се похвали и с награда Best Narrative Feature от Provincetown International Film Festival.

“Невинният“, “Приключенията на Сол Белоу“, “Теодор Ушев: Невидими връзки”, “φ1.618”, CineLibri 2022 и кои са наградените филми на фестивала

Кои са наградените филми на CineLibri за 2022 г.

Една френска комедия със забавни обрати

Киномания 2022 започва на 17.11. (четвъртък), а всички филми и програмата са тук.