Историята познава журналисти, които не просто живеят, а горят за професията си. Това са журналисти, които имат непоколебим морал, войнствен дух и пълна отдаденост на каузата за свободата на словото и разкриването на истината. И една от тези личности е Анна Политковская.

“Свлачище” с Александра Василева и Свежен Младенов с премиера в Театрална работилница “Сфумато”

Мъжът, Жената и парадоксът, който крепи любовта им

“Свлачище” събира Александра Василева и Свежен Младенов на сцената на “Сфумато”

Руската журналистка и защитник на човешките права е известна със своята критична позиция към политиката на президента Владимир Путин. Работата ѝ включва и военни кореспонденции от Чечня и Северен Казвказ, които разказват как руските военни се държат с мирното население там. На 7 октомври 2006 г. тя е застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее. Убийство ѝ предизвиква силни реакции по целия свят, като според някои то е по поръчка на руските власти.

Животът на Анна Политковская е изпълнен с дързост, смелост и винаги воден от личните ѝ морални ценности. И тъй като достойните личности заслужават да бъдат увековечени, историята на журналистката оживява и на театралната сцена.

Пиесата "Анна - непоправимата", по текста на Стефано Масини, изважда на преден план връзката между журналистиката, хуманизма и свободата на словото. Зрителите ще се запитат, а и най-вероятно ще си отговорят на въпросите кои са общовалидните послания на моралния избор на Анна Политковская, защо нейната жертва е толкова важна за свободата на словото, както и какво изобщо означава свобода на словото в условия на война или политическа криза.

Спектакълът разкрива и един антиутопичен мотив - за враговете на държавата, които тя разделя на две категории. Едните са тези, които могат да бъдат вразумени, докато другите - онези, които не са в състояние да бъдат превъзпитани. А Анна Политковская е от вторите. Тях държавата определя като "непоправими". Но знае как да действа - те трябва да бъдат премахнати.

Снимка 661498

Източник: Топлоцентрала

В ролята на руската журналистка влиза актрисата Невена Калудова, която ще си партнира с Владимир Солаков. Режисьор на постановката е Надя Панчева.

Освен че представлението не пести от провокативни и неочаквани за публиката моменти, то цели да прикове вниманието ѝ и с атрактивнa визуална среда, която включва мапинг и мултимедия, както и скулптурна конструкция. Художник е Ясмин Манделли, а композитор на музиката - Христо Намлиев.

„Всяка първа сряда” с Керана и Емил Марков с премиера в „Theatro отсам канала“

Керана и Емил Марков са “нормални хора за нормален секс” във „Всяка първа сряда“

Комедията събира на сцена неочакван тандем

Премиерата на "Анна - непоправимата" е на 19 април от 19:00 ч. в РЦСИ "Топлоцентрала". Следващите дати на представлението са 15 май и 5 юни, а цялата информация за него е тук.