"Ти да имаш съсед и да не се караш с него, това не е балканско, не е човешко", ще чуем на сцената на Топлоцентрала, където една българка и една македонка ще ни демонстрират нагледно своите гледни точки.

Радина Думанян и Ненчо Костов в „Съзвездия“ - една мистериозна игра за двама на сцената на Народния театър

Радина Думанян и Ненчо Костов в „Съзвездия“ - една мистериозна игра за двама на сцената на Народния театър

Първа премиера за новия сезон на Народния театър

Разбира се, културно съревнование между балканските народи винаги го е имало и винаги ще го има. И това е нещо напълно естествено. Казал го е и Гоце Делчев преди повече от два века: "Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите".

Естествено, двете жени няма как да не са наясно с дилемата за произхода на революционера. Както казва едната от тях: "Гоце Делчев се е борил за разбирателство между народите, а народите не могат да се разберат чий е Гоце."

Българката Деница Даринова и македонката София Ристевска също ще влязат в едно своеобразно съревнование - стенд-ъп театралното представление "Айвар или лютеница".

Снимка 683258

Източник: Организация "36 маймуни"

Надпреварата им на сцената ще ни преведе през Балканите с много хумор, самоирония, музика и лични истории. Ще видим политическите спорове между две държави през очите на две жени и техните мечти, проблеми, преживявания и фантазии, за да се запитаме след това дали общите неща ни разделят повече отколкото ни обединяват.

Тайните съставки на "Айвар или лютеница" са дело на четирите авторки Здрава Каменова, Биляна Крайчевска, София Ристевска, Гергана Димитрова, а на сцената сходствата и различията ще ни разкрият Деница Даринова и София Ристевска. Музиката на живо е дело на Александар Талевски.

Какъв не трябва да е младият родител - отговорът в черната комедия „Бебе на борда“ в Народен театър

Какъв не трябва да е младият родител - отговорът в черната комедия „Бебе на борда“ в Народен театър

Когато се сблъскаш с реалността, за която не си готов

"Айвар или лютеница" е на 24 и 25 септември от 20 ч. в Топлоцентрала.

Повече информация има тук.