Младежки театър "Николай Бинев" открива своя специален сезон, с който чества 80 години, с първо премиерно представление за камерна сцена. Постановката е озаглавена "Чарли в открито море" и обединява две от пиесите на едни от най-популярните полски писатели и драматурзи.

Едни от най-популярните български артисти - отново обединени за Нощ на театрите

Едни от най-популярните български артисти - отново обединени за Нощ на театрите

12-ото издание е под надслов „Изправени пред сянката“

Две от най-успешните и поставяни по света пиеси на Славомир Мрожек са "Чарли" и "В открито море". Те, както и повечето творби на поляка, напълно отразяват принадлежността му към театъра на абсурда. Славомир Мрожек добива световна популярност със сатиричните си разкази и текстове за театър с философска, политическа, морална и психологическа тематика.

Макар че през голяма част от живота си е творил в условия на политическа и творческа цензура, той винаги е представял света, разглеждайки го от безрой любопитни и необичайни ъгли, през които прокарва и острия си социален коментар към политическия елит, режим и структура.

Полският автор и драматург е най-разпознаваем със своите абсурдистки комедийни пиеси. Умело прикрити под изтънчен хумор и много смях обаче, те носят дълбоки послания за човека и обществото.

В пиесата му "Чарли" например изпъква темата за безумния страх на човека, разказана през историята на един офталмолог, двама чудати пациенти и... един (не)съществуващ враг, който може и да ни е причинил нещо ужасяващо, но може и да не е; може и да е наоколо, но може и никога да не е съществувал. Остава и мистерията защо всъщност го преследваме и дали е възможно изобщо да го открием.

Отново темата за страха и абсурда в реалността е засегната и в пиесата "В открито море". В нея обаче проследяваме съдбата на трима различни корабокрушенци, гладуващи на спасителен сал насред морето, на които се налага да намерят демократичен път към решението кой от тях да бъде изяден от другите двама. Така тримата преминават през редица комични ситуации и изтъкват множество забавни доводи, за да определят кой ще се жертва в името на оцеляването на останалите двама.

Как би изглеждала обаче комбинацията от историите в двете пиеси, можем да разберем от постановката "Чарли в открито море" под режисурата на Пламен Марков.

Виттория Николова и Петър Дочев в “Шишарки” - между тайните от миналото и истините за настоящето

Виттория Николова и Петър Дочев в “Шишарки” - между тайните от миналото и истините за настоящето

Една пиеса за изпитанията, които оставят дълбока следа

От сцената пък актьорите Ахмед Юмер, Владислав Стоименов, Георги Гоцин, Кирил Недков, Светослав Добрев и Стефан Мавродиев ще ни напомнят по забавен начин, че всеки добър, интелигентен и достоен човек прави редица компромиси, колкото и да не иска да си го признае.

Премиерата на "Чарли в открито море" е на 18 септември (сряда) от 19 ч. в Младежки театър "Николай Бинев". Следващите дати за представлението са 4 и 22 октомври, а повече информация има тук.