Миналата година, по повод 100-годишнината от рождението на големия български актьор Апостол Карамитев, Народният театър стартира инициатива, носеща неговото име. Програма "Апостол Карамитев" има за цел да даде възможност за представянето на различни форми и нови перспективи към правенето на театър, а също и интересни автори, идеи и практики.

Едни от най-популярните български артисти - отново обединени за Нощ на театрите

Едни от най-популярните български артисти - отново обединени за Нощ на театрите

12-ото издание е под надслов „Изправени пред сянката“

Вторият проект, реализиран в рамките на инициативата, който е и първата премиера за новия сезон на Народния театър, е "Съзвездия".

Автор на тази съвременна научнофантастична драма е Ник Пейн, а на българска сцена тя оживява под режисурата на Елица Йовчева. Младите актьори Радина Думанян и Ненчо Костов пък се превъплъщават в Мериан и Роланд, въвлечени в една мистериозна игра за двама, която отвежда зрителя далеч в самопознанието.

Историята в пиесата ни запознава с младия Роланд, който губи съпругата си след дълга борба с тежко заболяване. Той не може да отработи травмата, но намира някаква утеха в експериментална технология, която му позволява да се среща с жена си в паралелна дигитална реалност.

Така, любовта и спомените го пренасят в друго измерение. Там, където можем да си простим за грешките си, да преосмислим ситуациите и съдбите си, да надмогнем болката и да съзрем многоизмерността на смисъла да сме заедно.

Преводът на текста е на Матей Тодоров, сценографията, костюмите и видеодизайна са поверени на Петко Танчев, а музиката - на Георги Атанасов.

Колко абсурдна може да е реалността - комедията "Чарли в открито море" с премиера в Младежки театър

Колко абсурдна може да е реалността - комедията "Чарли в открито море" с премиера в Младежки театър

Първа премиера от специалния сезон, с който Младежки театър чества 80 години

Следващите дати за "Съзвездия" са 25 и 29 септември; 9, 24 и 27 октомври; 10, 16 и 30 ноември.

Повече информация за представлението на Народен театър "Иван Вазов" има тук.