Не би било преувеличено да кажем, че наближаващата премиера на "Гунди - легенда за любовта" е най-голямото и дългоочаквано събитие за българското кино тази година. Всъщност, през последните няколко години не е имало друг роден филм, който да предизвика толкова силен отзвук и интерес преди излизането му. А това си пролича още с първия трейлър, който само за няколко дни вече беше гледан милиони пъти.

Какво да очакваме от “Гунди: Легенда за любовта”

Какво да очакваме от “Гунди: Легенда за любовта”

Филмът вдига летвата високо и ни показва как се прави хубаво българско кино

Но вълнението със сигурност е още по-голямо за актьора, изиграл Гунди. А за да стигне до този момент, Павел Иванов е минал и през спорт, и през театър, но и донякъде да надскочи себе си.

Макар че от дете практикува различни спортове и дори е бил част от юношеския баскетболен отбор, Павел не е имал особено колебание, че професионално иска да се занимава с актьорско майсторство. Още 14-годишен, вече е напълно убеден, че иска да изучава този занаят. Категоричното решение идва след като в родния му град Русе гостуват актьори със своите моноспектакли, сред които са Камен Донев и Мариус Куркински.

Отново в Русе и по-точно в Драматичен театър "Сава Огнянов", Павел прави първите си стъпки на театрална сцена. През 2016 г. той завършва "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов, но още две години преди това вече играе в Народния театър. След завършването си влиза в трупата на най-голямата театрална сцена у нас и започва постепенно да гради актьорската си кариера, към която винаги е бил устремен.

Освен в театрални постановки, сред които "Венецианският търговец", "Коварство и любов", "Цветът на дълбоките води", "Петък вечер" и "Неделя сутрин", Павел има роли и на малкия екран. Гледали сме го в сериалите "Полицаите от края на града", в "Татковци", където изиграва лекаря и самотен баща Тодор, както и в "Есента на демона" (втори сезон на "Дяволското гърло"), където пък беше кметът на Велико Търново.

Но първата му главна роля в пълнометражен игрален филм е именно в "Гунди - легенда за любовта". А тя го спохожда с доза късмет. Предложението да участва Павел получава от сценариста Емил Бонев, чиято идея е да напише сценарий за филм, посветен на футболната ни легенда. И въпреки че първоначално е изненадан, Павел приема.

"След като този късмет ме сполетя през 2017 г., започнах да работя всеки ден по ролята до 2023 г., за да ударя едно рамо на късмета си", споделя актьорът и така дава да се разбере, че не е приел дадената му възможност с лека ръка. Още повече че тя всъщност не му е била съвсем в кърпа вързана, тъй като минава известно време, след което се взема решението да бъде проведен и кастинг за ролята на Гунди.

Разбира се, и Павел е там, като е имал преднина пред останалите кандидати, тъй като тогава вече е бил започнал да се подготвя. По това време, освен че е разполагал с повече информация за живота на г-н Аспарухов (както неизменно го нарича), той е изгледал и всички налични архивни кадри.

В крайна сметка Павел Иванов действително получава ролята, но работата му по изграждането на образа на Гунди тепърва предстои. А наред с това идва и осъзнаването от отговорността за влизането в обувките на един от най-обичаните българи. А движещата сила за младия актьор през всички шест години, в които се подготвя, е уважението към личността на футболиста, към неговото семейство и към всички, които до ден днешен го обичат.

Павел не скрива възхищението си от психо-физическите характеристики на Гунди и предизвикателството да изиграе една комплексна личност, която по думите му "съчетава в себе си фино безпокойство, смирение и уважителност с огромни атлетически способности и спортен дух на български лъв".

От помощ обаче несъмнено е бил опитът, който актьорът има в спорта. Дори нещо повече, той смята, че е открил прилики между себе си и Гунди. "Има сходство в живота ни като деца и юноши - по цял ден сме се занимавали с разнообразни колективни спортове с топка", казва Павел Иванов.

Въпреки физическата му подготовка, именно футболните сцени и атлетическите изпълнения в тях остават най-предизвикателните за заснемане сцени. Отнемат му години тренировки, за да усъвършенства играта с глава, задните ножици, плонжовете и големия отскок. А от кадрите във филма личи, че ги е отработил до най-малкия детайл. Впечатляващо е също, че за нито една сцена Павел не използва дубльор.

Александра Свиленова в “Гунди - легенда за любовта” - момичето, което изигра голямата любов на легендарния футболист

Момичето, което изигра голямата любов на Гунди

Александра Свиленова е млада, талантлива и не спира да се предизвиква

Освен наситен с футбол, "Гунди - легенда за любовта" е и много емоционално зареден и въздействащ. За актьора абсолютно всички сцени, без изключение, са вълнуващи. Разбира се, сред тях са и тези, в които си партнира с Александра Свиленова, изиграла голямата любов на Гунди - Величка Маркова - Лита. А по думите на Павел сработването с талантлив артист, който носи и чудесни личностни качества, какъвто е екранната му половинка, се е случило с лекота.

Кой момент от снимачния процес ви остави най-ярък спомен?

Дълго ще помня гола срещу Белгия, който операторът Борис Славков реши да заснеме от десния вътрешен ъгъл на вратата. Взе камерата и се спотаи там. Предупредих го, че удара, след центрирането, ще насоча именно натам. Побърза да ме успокои със съмнението си, че ще вкарам топката точно в уговореното място, както е и в архивните кадри от истинския мач. Е... центрирането полетя към мен, овладяване, мощен шут - и право в камерата. Обективът се разпиля на съставните си части.

Снимка 685786

Източник: Keycom / фотография Борис Славков

Кое беше най-интересното за живота на Гунди, което научихте благодарение на филма?

Нито един чуждестранен футболист не си е позволил да го контузи. Всичките му контузии са от български мачове.

Защо хората трябва да гледат "Гунди - легенда за любовта"?

Филмът е направен с любов, уважение, отдаденост, смирение и усмивка - такъв е бил и г-н Аспарухов. И това е чудесна причина да се гледа.

"Гунди - легенда за любовта" е по кината от 18 октомври