ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 45 минути
  • Режисьор: Димитър Димитров
  • В главните роли: Павел Иванов, Александра Свиленова, Димитър Маринов, Параскева Джукелова, Емил Марков, Биляна Петринска, Стоян Радев, Пенко Господинов, Владимир Люцканов
  • Бюджет: около 4 милиона лева

Когато преди вече повече от година стана ясно, че са започнали снимките на филма за живота на един от най-легендарните футболисти в нашата история - Георги Аспарухов-Гунди, вълнението и интересът към проекта бяха огромни. И то не само от футболните фенове, които боготворят Гунди, и от кино обществото, което наостри уши предвид дадената заявка, че това ще бъде най-големият филм, правен у нас. Истината е, че той развълнува милиони българи, като доказателството за това дойде още след излизането на първия трейлър, събрал общо 2.5 милиона гледания за по-малко от седмица.

Разбира се, няма как очакванията към игрален филм, който разказва живота на един митологизиран герой, какъвто е Гунди, да не бъдат високи. И целият екип, заел се със задачата, действително е поел голяма отговорност, но и сериозен риск. Още повече, че това е "свръхпроект", както го наричат продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов от "Междинна станция". С този филм двамата вдигат летвата високо, поставяйки си за цел да участват в опазването на националната ни памет чрез увековечаването на легендата на "Левски" и то с най-мащабния филм, правен в България.

Рекордът, който трейлърът на "Гунди - Легенда за любовта" постави

Рекордът, който трейлърът на "Гунди - Легенда за любовта" постави

"Най-гледаният в историята на българското кино"...

Изглежда, че и двете цели са постигнати. "Гунди: Легенда за любовта" определено е един от най-добрите български филми, правени през последните години, и ни доказва, че страната ни може да ражда кино на високо ниво. За това, естествено, допринася и солидният бюджет от четири милиона лева, но далеч не по-маловажни са професионализмът и отдадеността, които си личи, че целият екип е вложил.

Снимка 684286

Източник: Keycom

"Гунди: Легенда за любовта" проследява живота на големия спортист от юношеските му години и срещата с бъдещата му съпруга, до трагичната му смърт в автомобилна катастрофа на 30 юни 1971 г.

Началото на филма ни връща през 1959 г., когато се запознаваме с Гунди (Павел Иванов) като младеж, който вече преследва футболната си мечта. Той е скромно, бедно момче от краен софийски квартал, докато Лита (Александра Свиленова), в която се влюбва, е израснала по съвсем различен начин. Тя е от заможно и взискателно семейство и макар любовта между двамата да изглежда невъзможна, се оказва по-силна от всичко. Лита се превръща в най-голямата подкрепа и най-големия критик на съпруга си.

Снимка 684288

Източник: Keycom / фотография Борис Славков

По пътя към успешната футболна кариера Гунди трябва да балансира личния си живот, да направи трудни избори и да се изправи срещу държавната система. Лита от своя страна трябва да се справи с предизвикателството да бъде жената до най-известния българин.

Макар че филмът започва като романтична комедия, жанрово той преминава в драма, а накрая и в трагедия. Самото му заглавие ни подсказва какво можем да очакваме. Това е филм за любовта, но във всичките ѝ измерения - както романтичната, така и към футбола.

Снимка 684287

Източник: Keycom

В "Гунди: Легенда за любовта" е постигнат перфектен баланс между развитието на любовната история и представянето на ключовите моменти от кариерата на футболиста. Чрез умелото използване на специални ефекти са пресъздадени най-важните и впечатляващи представяния на Гунди на терена. Не само футболните сцени, но и целият филм са заснети прекрасно и съвсем убедително ни пренасят в България отпреди 60 години.

Както историята от близкото ни минало помни, по това време натискът от страна на комунистическия режим и Държавна сигурност не е подминавал известните българи. И Гунди не е бил изключение. Тази част от живота на футболиста също смело е поставена на фокус, създавайки пълнокръвния образ на един достоен, верен, отстояващ себе си мъж.

Снимка 684289

Източник: Keycom / фотография Борис Славков

Павел Иванов се превъплъщава великолепно в образа на обичания български спортист. И не само визуалната прилика е поразителна. Актьорът се подготвя за ролята цели шест години, а на екрана си проличава, че е изпипал и най-малките детайли от говора и движенията на Гунди. Няма как да пропуснем да отбележим, че Павел Иванов не е използвал дубльор за футболните сцени.

Екранната му партньорка - младата актриса Александра Свиленова, която прави дебют на голям екран, определено дава силна заявка с непоколебимото си изпълнение. Тя първо ни показва Лита като нежно момиче, постепенно разгръщайки образа ѝ, за да я видим накрая като силна и борбена жена.

Снимка 684290

Източник: Keycom / фотография Борис Славков

Освен двамата актьори в главните роли, останалите от актьорския състав също успяват с яркото си присъствие да ни разкрият емоциите и значимостта на своите персонажи. Димитър Маринов изиграва Аспарух - подкрепящия баща на Гунди, а Параскева Джукелова е любящата му майка Мария. Родителите на Лита пък са Емил Марков (като баща ѝ арх. Марков) и Биляна Петринска (майка ѝ Марена). Роли имат още Стоян Радев, Александра Костова, Димитър Николов, Пенко Господинов, Владимир Люцканов, Марио Василев, Дарина Радева, Даниел Върбанов и Мина Каукова.

Снимка 684291

Източник: Keycom / фотография Борис Славков

И не на последно място, екипът зад камерата също е свършил брилянтна работа. Това са режисьорът Димитър Димитров, операторът Борис Славков и сценаристът Емил Бонев, посветил седем години от живота си, за да изчете всичко написано и запазено за Гунди, и да изгледа всички негови кадри.

Освен веществените спомени обаче, със своите съкровени лични спомени допринася и самата Величка Маркова-Лита - съпругата на футболиста. Тя е консултант по сценария и по време на срещите си с Емил Бонев му разказва целия си живот с Гунди.

Александра Свиленова в “Гунди - легенда за любовта” - момичето, което изигра голямата любов на легендарния футболист

Момичето, което изигра голямата любов на Гунди

Александра Свиленова е млада, талантлива и не спира да се предизвиква

И едва ли без нейните истории щеше да се получи един толкова жив, толкова наситен, емоционален и въздействащ филм. Защото "Гунди: Легенда за любовта" е точно такъв. Благодарение на усилията и труда на всеки един от екипа, имаме доказателство, че с желание, отдаденост, но и издържана идея, в България също можем да правим смислени и качествени продукции. И колко хубаво би било филмът наистина да вдъхнови и насърчи кино творците да се стремят именно към тези ценности в изкуството.

Гала премиерата на "Гунди: Легенда за любовта" е на 9 октомври в зала "Арена София". Филмът тръгва по кината от 18 октомври.