Вероятно сме се чудили каква литература предпочитат милиардерите. Един от тях задоволява любопитството ни, като споделя своите пет препоръки за книги, които да прочетем през лятото. За Бил Гейтс се знае, че е запален читател и самият той често пише в блога си по теми, свързани с книги.

Бил Гейтс и какъв модел смартфон използва милиардерът

Какъв смартфон ползва Бил Гейтс

Жокер: не е на Microsoft

Най-новия си списък с книжни препоръки той публикува в Gates Notes blog, като разкрива, че никоя от книгите не е подходяща точно за плажа, тъй като не са леко четиво, но пък засягат важни въпроси, сред които тези за климатичните промени и равнопоставеността между половете.

Ето кои са всички пет книги, които Бил Гейтс препоръчва за четене това лято.

Преди да ги изреди обаче, той пояснява, че колкото и сериозни като тематика да звучат, те не са трудни за четене. Според него авторите са успели със задачата да подхванат задълбочена тема, но да я представят по завладяващ и лесен за възприемане начин.

The Power от Наоми Алдерман

Гейтс споделя, че романът, публикуван за първи път през 2016 г., първоначално му е бил препоръчан от дъщеря му Дженифър.

По жанр The Power е определена като научната фантастика. Историята в нея разиграва сценарий, в който всички жени по света внезапно развиват способността да излъчват смъртоносни електрически шокови удари с ръцете си. Това им умение ги превръща в доминиращият пол на планетата, като така темата се завърта около ролите на двата пола и равенството между тях.

Why We're Polarized от Езра Клайн

Колкото и "генерално оптимистичен" да е Гейтс за бъдещето, той не крие, че го тревожи политическата поляризация, която наблюдава в САЩ.

Именно това явление е на фокус в книгата Why We're Polarized, написана от политическия анализатор Клайн. Той го разглежда от психологическа гледна точка и основното му твърдение е, че групите, с които хората се самоидентифицират (включително политическите партии), играят огромна роля в начина, по който вземат решения и гледат на света.

The Lincoln Highway: A Novel от Еймър Тауълс

Публикуван едва миналата година, романът е приключенски, а действието се развива през 1954 г.

"Тауълс се вдъхновява от преживяванията на известен герой и с историята сякаш казва, че личните ни пътешествия никога не са толкова предвидими, колкото ни се иска да бъдат", пише Гейтс за впечатлението си от книгата The Lincoln Highway: A Novel.

The Ministry for the Future от Ким Стенли Робинсън

Също като първата препоръка, и този роман спада към научната фантастика, но се фокусира върху темата за климатичните проблеми на планетата. Историята се разгръща в годините от близкото бъдеще и проследява действията на измислена от автора глобална организация, която с различни подходи ръководи борба срещу изменението на климата.

За The Ministry for the Future Бил Гейтс казва, че са представени "много интригуващи идеи", като в същото време добре е обяснена науката, която стои зад климатичните промени и освен това гледната точка на автора е изненадващо обнадеждена.

How the World Really Works: The Science Behind How We Got Here and Where We"re Going от Вацлав Смил

Гейтс и преди е признавал, че Вацлав Смил е един от любимите му автори, а How the World Really Works определя като "нов шедьовър".

За книгата милиардерът споделя, че е написана за широка аудитория и разказва как електроенергията е формирала цивилизацията.

Бил Гейтс, Фийби Гейтс, Time 100 Gala и какво знаем за най-малката дъщеря на милиардера

Коя е чаровната най-малка дъщеря на Бил Гейтс

Фийби Гейтс не остана незабелязана

В книгата си Смил проследява развитието на човечеството от селскостопанските общества до модерната, индустриална епоха в наши дни.