Да притежаваш суперяхта, когато си един от най-изявените активисти по опасностите, свързани с климатичните промени, е, меко казано, противоречиво. Но както пише и британското издание Autoevolution, Бил Гейтс попадна в точно такава ситуация.

Как луксозната яхта на Надя Ферейра и Марк Антъни се превърна в произведение на изкуството

Как луксозната яхта на Надя Ферейра и Марк Антъни се превърна в произведение на изкуството

"Лейди Надя" пази мили семейни спомени

По всичко личи, че противоречието е добре осъзнато и от самия Гейтс, тъй като той обяви, че продава и двете суперяхти, които притежава. Точно така, не една, а две.

Допреди няколко години съоснователят на софутерния гигант Microsoft не притежаваше яхта, което го разграничаваше от останалите милиардери от неговия ранг и му позволяваше да поддържа имиджа си на еко-активист.

Освен това, Бил Гейтс винаги е бил много открит по отношение на големия си личен въглероден отпечатък (често ползване на частен самолет и др.) и начините, по които се опитва да го намали.

Снимка 663276

Източник: Еdmiston Yachts

През 2021 г. всичко това се промени, тъй като Бил Гейтс получи новата си яхта - дългата близо 70 метра Wayfinder.

В своята същност, струващият 25 млн. долара плавателен съд представлява огромен катамаран, създаден от компанията Astilleros Armon.

Снимка 663280

Източник: Еdmiston Yachts

Оказва се обаче, че Wayfinder е на път да се сдобие със свой кораб-майка. Според специализираното издание eSysman Superyachts, цитиращо анонимни вътрешни източници на корабостроителницата Feadship, Гейтс е поръчал още една суперяхта, при това много по-голяма. Тя все още не е готова и засега е известна под кодовото име Project 821.

Снимка 663281

Източник: Еdmiston Yachts

Интересното в случая е, че новата мегаяхта трябва да бъде завършена през 2024 г., но въпреки това вече е в продажба. До момента изобщо не беше ясно за съществуването на подобен проект, казват от изданието, но сега се появява информация, че същият е обявен за продан.

Разбира се, подобна "обява" в случая е доста дискретна, тъй като хората на планетата, които могат да си позволят подобна покупка, не са много.

Снимка 663278

Източник: Еdmiston Yachts

Project 821 e дълъг цели 119 метра и цената му е скандалните 600 млн. долара. След като бъде завършен, плавателният съд ще се превърне в най-големия за корабостроителницата и ще изпревари друга суперяхта - Project 1010, която в момента е собственост на Марк Зукъръбърг, който плати двойно по-малко пари за нея.

Снимка 663277

Източник: Еdmiston Yachts

Разликата в цената идва от това, че Зукърбърг се сдобива с яхтата си в много удобен момент. Тя била поръчана от руски милиардер, който не успял да ѝ се порадва, защото попаднал под ударите на международните санкции след старта на войната в Украйна.

Изправени пред опасност от сериозни финансови щети, от корабостроителницата предложили съда на много по-изгодна цена, от което се възползвал и Зукърбърг.

Снимка 663279

Източник: Еdmiston Yachts

Друго обяснение за огромната разлика в цената е, че Зукърбърг е купил яхтата почти завършена по проект на първоначалния проектособственик, докато сега, новият собственик ще може да конфигурира Project 821 както пожелае, като същевременно се възползва от много по-кратък период за доставка.

Според същата информация, Wayfinder, която Гейтс купува през 2021 г., като "подготовка" за по-голямата си яхта, също е пусната за продан.

Снимка 663282

Източник: Еdmiston Yachts

Какви са причините Бил Гейтс да иска да се раздели с два толкова скъпоценни съда, можем само да гадаем, но не е изключено да са свързани с публичния натиск към него.

Може и просто да е размислил и да е осъзнал колко скъпа е поддръжката на две играчки от такъв калибър.

Orient Express, Orient Express Silenseas и с какво е специална новата яхта на компанията

Orient Express влиза във водата

Става още по-луксозен, неустоим и... по вода

Или пък най-накрая е усетил иронията в това да съветваш хората как да пътуват по-малко, за да спасят планетата, докато ти самият обикаляш световните океани с мини-флотилия от струващи стотици милиони суперяхти.