Коктейлът Bee's Knees е сред най-лесните и бързи по отношение на съставките, но пък има интересна история. Прави се от джин, лимонов сок и мед.

Джинът и 5 от най-скъпите бутилки в света

5 от най-скъпите бутилки джин в света

От Белгия до САЩ

Самото му име ("Коленете на пчелата") звучи доста безсмислено, но през XVIII век това е израз за нещо много малко и незначително. По време на Сухия режим в САЩ пък се превръща в синоним за "най-доброто" (като качество). От 20-те години на миналия век обаче името му се свързва с прочутата Маргарет Браун, по-известна като Непотопяемата Моли Браун.

Госпожа Браун (1867-1932) е сред малкото оцелели от потъването на "Титаник". Тя е върл социалист, филантроп и активист, но придобива популярност заради смелостта, която проявява във фаталната нощ на 15 април 1912 г., когато се опитва да спаси част от давещите се.

Снимка 529925

Източник: iStock

Съществуват всякакви версии относно успеха и провала на спасителната й акция, но едно е сигурно - тя настоява лодката номер 6, която спасява самата нея, да се върне, за да помогне на други бедстващи.

Името на коктейла се споменава за първи път в Standard Union през 1929 г. в статия, която описва феномена на нощните клубове в Париж, които се посещават само от жени. Моли по това време живее във френската столица и е на 62 години. Във въпросния материал изрично пише, че именно тя е автор на рецептата за коктейла. Ето я и нея:

Какво ни трябва

  • 60 мл джин
  • 20 мл сок от лимон
  • 20 мл меден сироп на вкус (3:1 с. л. мед и вода)
Лимоните и как да ги съхраняваме по правилния начин

Как да запазим лимоните по-свежи за по-дълго време

Няколко полезни съвета

Какво ги правим

Смесваме трите съставки в шейкър с лед и разклащаме силно за 10-12 секунди. Прецеждаме от леда и сервираме в чаша за мартини. Можем да декорираме с лимонова кора или няколко резена цитрусов плод.