Имаме навика да купуваме лимони в големи количества. Особено сега лятото, когато винаги искаме да имаме под ръка няколко - я за лимонада, я за фреш или коктейл, или като добавка към изпечената риба.

В много случаи обаче намираме лимоните или мухлясали, или изсъхнали, заради което се налага да ги изхвърлим. И тъй като не обичаме да ходим до магазина по няколко пъти за лимони, решихме да проверим как можем да направим, за да ги съхраним по-свежи за по-дълго време.

Правилно съхранение на лимони

Изкушаващо е да държим лимоните в хубава купа на нашия плот или кухненска маса, но е препоръчително да избягваме да декорираме дома си с пресни плодове. Оставени на стайна температура, лимоните изсъхват, като по-този начин губят от свежестта и сока си.

Снимка 489859

Източник: iStock

Най-добре е да сложим лимоните в хладилника. Прибрани в едно от чекмеджетата на хладилника или на рафт, пресните лимони ще се запазят в продължение на поне една, две седмици. Ако искаме лимоните ни да издържат повече, можем да ги сложим в запечатан контейнер или торбичка с цип. Тази допълнителна стъпка ще предотврати изсъхването им и ще ги запази свежи в продължение на месец.

Как да съхраняваме лимонов сок, резени лимон и кората на плода

  • Половин лимон - покриваме открития край с фолио или го слагаме в запечатан контейнер. Хубаво е да го използваме в рамките на няколко дни.
  • Лимонов сок - лимоновият сок се запазва свеж в хладилника за няколко дни, без да се разваля качеството му. След няколко дни сокът може да използва при готвене или печене. Препоръчителното време за консумиране е до две седмици, след което можем просто да замразим останалото.
Снимка 489858

Източник: iStock

  • Резени лимон - подобно на половин лимон, лимоновите резени трябва да се съхраняват в запечатан контейнер и да се използват в рамките на седмица.
  • Лимонова кора - дори и да нямаме непосредствена нужда от лимонова кора, запазването ѝ винаги е добра идея. Малко кора от лимон придава страхотен вкус на редица вегетариански ястия, а е чудесна добавка и към много сладкиши. Лимоновата кора се запазва свежа в рамките на една седмица. Ако искаме да я съхраним за по-дълго, трябва да я сложим в запечатан съд във фризера, пишат от Reader's Digest.
Бърз трик за изстискване на лимони

Бърз трик за изстискване на лимони

Прост, но ефективен