TIME отдава почит на 15-годишен, като го обявява за "Дете на годината", заради приноса му за потенциално подпомагане на предотвратяване и лечение на рак на кожата.

Хеман Бекеле вижда ефектите на слънцето върху кожата на хората, откакто е малко момче, израствайки в Етиопия. Той забелязва много хора, работещи на слънце, без да предпазват кожата си, което в страната му е нещо като обичайна практика.

Години по-късно, след като семейството му имигрира в САЩ, 7-годишният Бекеле получава комплект за химия за Коледа, който идва с натриев хидроксид. Тогава той започва да учи и разбира силата на химичните реакции.

Стоян Ганчев - 17-годишният българин, който създаде устройство за откриване на грип и Covid-19

17-годишният българин, който създаде устройство за откриване на грип и Covid-19

Стоян Ганчев от Пловдивска математическа гимназия за качествата, които отличават разработката му и за бъдещите му проекти

Именно по това време малкото момче задълбочава мислите си по-критично за потенциалните щети, които продължителното излагане на слънце може да има върху човешкото тяло.

"Когато бях по-млад, не мислех много за това, но когато дойдох в Америка, разбрах какъв голям проблем е слънцето и ултравиолетовата радиация, когато си изложен на тях за дълго време", казва Бекеле пред TIME, като допълва, че се усилва интересът му към изследванията, правени за рака на кожата и неговото лечение.

"Наистина съм запален по изследванията на рака на кожата", не крие той пред списанието. "Независимо дали е мое собствено изследване или това, което се случва в областта."

В крайна сметка момчето научава за имиквимод, лекарство, което вече е одобрено за лечение на някои форми на рак на кожата. Когато се използва под формата на крем, може също да помогне за унищожаването на тумори.

Но Бекеле се връща в ранните си години в Етиопия и се чуди дали има начин да използва имиквимод за лечение на по-ранни стадии на рак на кожата и да го направи по-достъпен за хора от различни социално-икономически класи.

"Почти всеки използва сапун и вода за почистване. Така че сапунът вероятно би бил най-добрият вариант", разяснява Бекеле решението си да разработи не друго, а именнп сапун. Сапунът би струвал на хората значително по-малко от сегашната цена от 40 000 долара на крема.

Навиците, с които можем да намалим риска от рак почти наполовина

Навиците, с които можем да намалим риска от рак почти наполовина

Факторите са много

Бекеле обяснява, че сапунът, който разработва, съдържа наночастици, "заредени" с имиквимод, което помага да се гарантира, че лекарството остава върху кожата на "много молекулярно ниво", дори когато сапунът се измие.

Снимка 679033

Източник: iStock

Неговата идея има потенциал според учените в областта на изследването и лечението на рак на кожата, както и според съдиите на компанията 3M и Discovery Education's 2023 Young Scientist Challenge, които обявяват Бекеле за победител и го награждават с 25 000 долара.

Все още има много етапи, преди сапунът да бъде одобрен за използване като лечение, но когато Бекеле не е на училище в гимназията Удсън в окръг Феърфакс, Вирджиния, той прави изследвания в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health в Балтимор.

Снимка 679034

Източник: iStock

Молекулярният биолог Вито Ребека кани Бекеле да използва лабораторията по всяко време и оттогава тийнейджърът с радост се възползва от предложението. Ребека, която също е професор в Johns Hopkins, сега действа като спонсор на Бекеле. Двамата използват мишки в лабораторията, за да проведат основни тестове за сапуна.

От ТУЕС в София до едно от най-авторитетните технологични събития в Европа - огромният успех на четирима български ученици

От ТУЕС в София до едно от най-авторитетните технологични събития в Европа - огромният успех на четирима български ученици

Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос и Александър Мечкаров за Европейския хакатон за отбранителна техника 2024 г.

Според TIME, Бекеле потенциално има около десетилетие преди сапунът да бъде одобрен за лечение на рак, но междувременно момчето го популяризира в различни презентации, твърдо убеден, че изобретението му ще има успех и може да помогне на много хора.