Първата транссексуална спортистка на Параолимпийските игри защити участието си в Париж, след като се състезава сред водовъртеж от противоречия във френската столица. Валентина Петрило представляваше Италия в спринтовите състезания за жени T12 на 200 м и 400 м за слабовиждащи атлети след подложена на хормонална терапия и започване на прехода си през 2019 г.

Да нямаш ръце, но да стреляш с лък за златен метал - Шитал Деви преди Параолимпийските игри

Да нямаш ръце, но да стреляш с лък за златен метал - Шитал Деви преди Параолимпийските игри

Когато не ти трубва друго, освен увереност и постоянство

50-годишната жена е родена с болест на Старгард, дегенеративно заболяване на очите, което не се лекува, но й позволява да участва в състезанието без водач. Петрило не успя да стигне до финалите на нито едно от своите състезания, завършвайки с изоставане на полуфиналите, но участието й предизвика международен интерес, като много хора смятат, че тя не трябваше да се състезава при жените.

Авторката на поредицата за Хари Потър Дж. К. Роулинг нарече Петрило "отявлена ​​измамница" заради участието й в състезанията, въпреки че общото ниво на тестостерон на спортистката е под изискваните 10 наномола на литър кръв от 12 месеца преди първото й състезание като жена.

Снимка 681987

Източник: GettyImages

Но в първото си интервю на английски език след Игрите, Петрило силно подчертава, че критиките срещу включването й в турнира са чиста "трансфобия" и отрича, че това би довело до увеличаване на състезателите, които отнемат на биологични жени шанса да се състезават на най-високо ниво.

"От 2015 г., когато МОК отвори Олимпийските игри за транссексуални хора, имаше само един човек, който се състезаваше. Това беше Лоръл Хъбард", каза Петрило пред The ​​Times, посочвайки щангистка от Нова Зеландия, която участва в Игрите в Токио през 2020 г.

Снимка 681985

Източник: GettyImages

"И има само един (открито транссексуален) човек, който е участвал в Параолимпийските игри. Това съм аз. Така че целият този страх, че транс хората ще унищожат света на женския спорт, всъщност не съществува. Хората казаха, че много мъже ще се състезават като жени, само за да могат да спечелят, но това изобщо не се е случило", добавя Петрило, заключвайки, че това просто е трансфобия.

Да те дисквалифицират заради човещина - как Елена Конгост се размина с медала

Да те дисквалифицират заради човещина - как Елена Конгост се размина с медала

Трябва ли правилата да се нарушават в някои случаи

Включването на Хъбард като част от делегацията на Нова Зеландия в Япония преди три години по това време предизвика подобни противоречия, но подобно на Петрило, щангистката не успя да постигне напредък в състезанието. Тогавашната 43-годишна, която беше четвъртата най-възрастна състезателка, участвала в Игрите, завърши последна в групата си след три неуспешни опита.

Снимка 681986

Източник: GettyImages

Петрило не пропусна да отговори и на Дж. К. Роулинг, която преди това се намеси, за да призове за изгонването на Имане Келиф и Лин Ю-тинг - двама олимпийски боксьорки, за които се твърди, че са "не издържали тестовете за допустимост на пола" от независимата Международна боксова асоциация.

"Дж. К. Роулинг е загрижена само за факта, че използвам женската тоалетна, но тя не знае нищо за мен", продължава Петрило. Коментарите на спортистката идват, след като Петрило преди това отговори на критиките отстрани на пистата, като каза на репортери, че "никога не е чела Хари Потър".

След като уби олимпийката Ребека Чептегей - почина и бившият ѝ приятел

След като уби олимпийката Ребека Чептегей - почина и бившият ѝ приятел

Смъртта на атлетката шокира целия свят

Петрило има син Лоренцо с бившата си съпруга Елена и преди това печели 11 национални титли за три години, докато се състезава в мъжки състезания. Преди състезанието Петрило споделя, че участието й в Игрите е сбъдване на мечта "откакто тя е била малко момиченце", но настоява, че е смекчила очакванията си. "По-добре е да си бавна, щастлива жена, отколкото бърз, нещастен мъж", добавя тя.