Нямаме нужда от статистики, за да разберем, че все повече млади хора се разболяват от рак. Вероятно познаваме поне един. Със сигурност и всеки ден чуваме за много други случаи. Все пак сухата статистика е настина притеснителна - в последните 30 години случаите на онкологични заболявания при хора над 50 години са се увеличили с 80%.

Кардио тренировките и ефектът им върху риска от рак на простатата

Тренировките, които намаляват риска от рак на простатата

Освен останалите ползи

И просто няма как да не се запитаме защо все повече млади хора се разболяват от рак. А отговорът на този въпрос не е никак прост дори за учените, които се опитват да открият причините, за да може да се работи и в посока противодействие. Ето какво се знае на този етап.

Според ново изследване на учени от Washington University School of Medicine в Сейнт Луис, в момента се наблюдава по-бързо стареене на клетките в човешкото тяло, което може да е една от предпоставките за по-честото диагностициране в по-ранна възраст. Именно стареенето е основен рисков фактор за рака и когато биологично то се случва по-рано, това намалява и възрастта на заболелите.

Снимка 660275

Източник: iStock

"Износването" на тялото зависи не само от различни генетични фактори, но и от начина на живот, както и от стреса. Затова и не е особена изненада, че биологичната ни възраст вероятно е по-голяма от действителната. А ето и кои са останалите фактори, които ни състаряват преждевременно и ни правят жертва на онкологични, но и на други заболявания дори в разцвета на силите ни.

Медиците разглеждат огромна база данни, съдържаща медицинските досиета на близо 150 хиляди души на възраст между 37 и 54 години. Така извеждат основните кръвни показатели, свързани с биологичното стареене. 

- албуминът е протеин, произвеждан от черния дроб, чиито стойности падат с напредване на възрастта;

- глюкоза - колко по-възрастни сме, толкова по-дълго нейните нива остават високи след хранене;

- с-реактивен протеин - ако нивата му са относително високи, дори когато не сме болни, това е признак за преждевременно стареене. Това е така, защото този протеин се произвежда от черния дроб, когато в тялото има активен възпалителен процес;

Снимка 660283

Източник: iStock

- креатинин - той също е добре да бъде в по-ниски граници. Представлява отпадъчен продукт в кръвта след разграждането на мускулна тъкан и усвояване на протеини;

- лимфоцити - техният брой е свързан с имунния отговор и се наблюдава тенденция да намалява с възрастта, което и обяснява защо ставаме все по-податливи на различни заболявания;

- среден клетъчен обем - той също се увеличава с възрастта;

- алкална фосфатаза - при този ензим, който с произвежда от черния дроб и костите, се наблюдава увеличаване на стойностите с напредване на възрастта;

- количество бели кръвни клетки - когато тази стойност е към горната граница на референтните стойности, това също може да е показател за по-бързо стареене;

На базата на сложни изчисления и наличните медицински сведения учените установяват, че хората родени през 1965 г. или по-късно, имат със 17% по-висок риск от ускорено стареене в сравнение с тези, родени между 1950 и 1954 г. А този по-висок риск кореспондира пряко и с увеличаване на броя на дигностицираните с онкологични заболявания, най-вече тези, които засягат белия дроб, стомаха, червата и матката, обяснява CNN.

Снимка 660284

Източник: iStock

Това е наистина притеснително, защото при тези пациенти, при които се наблюдава преждевременно стареене с бърза скорост, рискът от някои видове рак се увеличава с 60 до цели 80%. Белите дробове са съставени от тъкани, които трудно се регенерират, а ракът на стомаха и червата се предизвиква преди всичко от хронични възпаления, които се увеличават с напредване на възрастта. Затова и диагностицираните именно с тях сред младите се увеличават сериозно.

Рискът от развитие на рак и здравословните навици, с които да го намалим

Промените в ежедневието, които намаляват риска от рак

Няколко необходими ограничения

Според учените, посочването на конкретните кръвни показатели и извеждането на преждевременното стареене като рисков фактор за рака са важно постижение, защото така по-лесно може да се идентифицира кой има повишен риск, за да се вземат превантивни мерки. А вече се разработват и все по-успешни терапии, които да забавят хода на биологичната възраст.