На всички ни се е случвало хлябът вкъщи да се застои повече време и да стане прекалено твърд, за да е годен за ядене. Преди да го хвърлим обаче, може би си струва да изпробваме метода, чрез който хлябът става отново мек и вкусен.

Cottage Cheese Flatbread - протеиновият хляб с 2 съставки, за който всички говорят

Cottage Cheese Flatbread - протеиновият хляб с 2 съставки, за който всички говорят

И наистина ли е по-добър от обикновения

В социалните мрежи, включително и в TikTok, където откриваме видеа с всевъзможни кулинарни съвети и идеи, вече има редица клипове, които описват начина за "съживяването" на хляба.

За целта е необходимо да го намокрим с вода, която да попие добре, но не прекалено, за да не капе след това. Важно е хлябът да е навлажнен, като обаче внимаваме да не се разпадне или разкашка.

След това вече идва ред да го поставим във фурната на около 100 градуса за 20-30 минути. Можем да познаем, че е готов, когато вече не е твърд, а е омекнал и приятно топъл. Най-хубавото пък е, че отново е като прясно изпечен.

Освен това плюс на този метод е, че може да приложим както върху цял хляб, така и върху останала половина, което означава, че не е нужно външната част да е изцяло кората.

Полезно е да имаме предвид също, че за този начин трябва да съобразим и колко застоял е хлябът ни и какъв вид е той. Тези фактори може да повлияят на количеството вода, която е необходимо, както и нужното време във фурната. Например, ако хлябът ни не е прекалено остарял и втвърден до камък, е достатъчно едно бързо намокряне с по-малко вода.

Хлябът, защо да не го държим в хладилник и кой е най-добрият начин за съхранението му

Защо да не държим хляба в хладилника

И кой е правилният начин за съхранението му

При прилагането на този метод с нарязан на филии хляб обаче трябва да сме една идея по-внимателни, тъй като по-лесно може да се разпадне от водата. Най-лесно и ефективно се получава с цял хляб, включително ненарязани франзела, фокача или чабата, както и хляб с квас, пише Well and Good.