Вариантите да знаем най-ефикасните и хитри трикове за готвене са или да се занимаваме активно с кулинария, или да следим всевъзможни гурме профили. Или пък да сме внимавали много, когато баба е готвела.
Ако не спадаме към никоя от горните категории, вероятно не знаем, че има една евтина и достъпна съставка, която ще направи ястието ни с мляно месо сочно и вкусно.
Говорим за абсолютния герой в кухнята - содата за хляб. Тя прави каймата по-крехка, независимо дали е телешка, свинска или пилешка, и й помага да запази влагата вътре в месото.
Източник: iStock
Как точно става това? Половин чаена лъжичка на половин кг кайма променя pH-то на месото, като по този начин възпрепятства свързването на протеиновите му влакна. Без содата те се слепват едно с друго, а течностите се отделят. Или казано на прост език - каймата пуска вода.
Затова нищо не ни пречи да пробваме трика със содата за хляб, като не забравяме да изчакаме 15 минути преди да започнем да готвим. Просто поръсваме ½ чаена лъжичка върху 500 г кайма и размесваме добре, пишат Kitchn.
Източник: iStock
След поне четвърт час можем да започнем да задушаваме мляното месо, като ползваме този хитър трик, за да го раздробим на равни частички. Освен че ще се запази влагата в каймата, тя ще се запържи до хубав кафяв цвят.