Вариантите да знаем най-ефикасните и хитри трикове за готвене са или да се занимаваме активно с кулинария, или да следим всевъзможни гурме профили. Или пък да сме внимавали много, когато баба е готвела.

Може ли да ползваме повторно олиото от пържене

Може ли да ползваме повторно олиото от пържене

Има определени условия

Ако не спадаме към никоя от горните категории, вероятно не знаем, че има една евтина и достъпна съставка, която ще направи ястието ни с мляно месо сочно и вкусно.

Говорим за абсолютния герой в кухнята - содата за хляб. Тя прави каймата по-крехка, независимо дали е телешка, свинска или пилешка, и й помага да запази влагата вътре в месото.

Снимка 679608

Източник: iStock

Как точно става това? Половин чаена лъжичка на половин кг кайма променя pH-то на месото, като по този начин възпрепятства свързването на протеиновите му влакна. Без содата те се слепват едно с друго, а течностите се отделят. Или казано на прост език - каймата пуска вода.

Затова нищо не ни пречи да пробваме трика със содата за хляб, като не забравяме да изчакаме 15 минути преди да започнем да готвим. Просто поръсваме ½ чаена лъжичка върху 500 г кайма и размесваме добре, пишат Kitchn.

Снимка 679610

Източник: iStock

След поне четвърт час можем да започнем да задушаваме мляното месо, като ползваме този хитър трик, за да го раздробим на равни частички. Освен че ще се запази влагата в каймата, тя ще се запържи до хубав кафяв цвят.