Несъмнено един от най-дългоочакваните филми тази година е "Стажантът" със Себастиан Стан като Доналд Тръмп и Мария Бакалова в ролята на Ивана - първата му съпруга. Биографичната драма вече беше представена през май на филмовия фестивал в Кан и предизвика истински фурор.

Предателства, пари, изнасилване - “Стажантът” с Мария Бакалова разбуни духовете в Кан

Предателства, пари, изнасилване - “Стажантът” с Мария Бакалова разбуни духовете в Кан

Първи отзиви за филма

Историята проследява първите години в кариерата на бившия американски президент, още когато той навлиза в бизнеса с недвижими имоти. Това се случва през 70-те и 80-те години, когато е женен за Ивана Тръмп. Филмът безскрупулно показва преследването и жаждата за пари и власт, разкрива предателства и сцена с изнасилване.

След прожекцията на "Стажантът" в Кан последва и реакция от страна на представители на Доналд Тръмп. Екипът на филма бе заплашен със съд и дори бе направен опит да се спре по-нататъшното разпространение на филма по кината.

По думите на Стивън Ченг - говорителят на кампанията на сега отново кандидатиралия се за президент Тръмп, във филма има "очевидно неверни твърдения" и го определи като "боклук" и "чиста измислица със сензационни лъжи, които отдавна са опровергани".

В отговор на нападките режисьорът Али Абаси спокойно отговори, че не смята, че филмът непременно не би се харесал на Доналд Тръмп. И дори го покани лично да се срещнат и да му покаже филма. Е, макар че това явно така и не се е случило и кандидат-президентът вероятно не е изгледал филма за себе си, ние поне вече можем да видим първия официален трейлър.

Кадрите ни показват младия Доналд Тръмп (Себастиан Стан) като "стажант" на скандалния адвокат Рой Кон (Джеръми Стронг). Последният години по-късно защитаваше Тръмп при обвиненията му в нарушаване на закона, известен в САЩ като Fair Housing Act.

Без Рой Кон обаче едва ли Доналд Тръмп щеше да е Доналд Тръмп, какъвто го познаваме днес. Правилата за успех на адвоката се превръщат в негова "библия".

"Първото правило е: Атака, атака, атака", казва той в трейлъра. И продължава: "Правило две: Не признавай нищо, отричай всичко. Правило три: Без значение какво се случва, претендирай за победа и никога не признавай поражение.... Трябва да си готов на всичко и на всеки, за да спечелиш."

"Стажантът" - заплахите, на които Доналд Тръмп подложи създателите на филма

"Стажантът" - заплахите, на които Доналд Тръмп подложи създателите на филма

И все пак премиерата му предстои преди президентските избори в САЩ

Режисьор на "Стажантът" е Али Абаси, а сценарист - журналиста Габриел Шърман. Себастиан Стан, Мария Бакалова и Джеръми Стронг, които са в главните роли, пък ще партнират също с Мартин Донован (като Фред Тръмп - бащата на Доналд Тръмп) и Джо Пинг (като мафиотския бос Антъни Салерно).

"Стажантът" тръгва по кината в САЩ от 11 октомври, но все още не се знае дали и кога ще има премиера и у нас.