Първият ден на октомври се оказва натоварен с много символика, защото на него се отбелязват редица международни и национални празници. Днес например е Международният ден на възрастните хора и дълголетието според календара на ООН.

9 септември - международен ден на красотата

9 септември - международен ден на красотата

Какво отбелязваме и как го празнуваме

Идеята на този ден да се привлече вниманието към създаване на повече възможности за по-добър живот на хората над 65 години. Броят им по света в началото на ХХI век се е увеличил тройно в сравнение с 80-те години на миналия век, като днес възрастните са над 760 милиона по данни на ООН.

На 1 октомври е националният празник на Китай, както и Денят на независимостта в Нигерия и в Кипър.

Милиарди хора обаче също могат да празнуват, защото днес е и Международният ден на кафето - обичана по цял свят напитка.

Снимка 678531

Източник: iStock

Друга напитка също се е сдобила с празник на 1 октомври и това е японското саке. По-масово обаче днес вероятно ще бъде отбелязан Международния ден на вегетарианците, които са около 10% от световното население. Страната, в която се консумира най-малко месо на глава от населението, е Индия, отбелязват National Today.

Снимка 679047

Източник: iStock

На 1 октомври се отбелязва и Международният ден на музиката, определен за такъв от ЮНЕСКО през 1975 г. За нас всеки ден е ден на музиката, но днес със сигурност имаме повод да послушаме някои от любимите си парчета.