Всяка година на 20 май отбелязваме Световния ден на пчелите. Датата е избрана от ООН и е повод да повишим осведомеността си за значимата роля и жизненоважния принос на пчелите към планетата, както и за заплахите, пред които са изправени те.

Пчелите са по-умни, отколкото предполагаме (особено когато действат в екип)

Пчелите са по-умни, отколкото предполагаме (особено когато действат в екип)

Впечатляващите умения, които демонстрират

И тъй като днес денят е тематично посветен на пчелите, едва ли има по-подходящо време да научим малко повече за тях. Ето шест любопитни факта, подбрани от UC San Diego Today.

Пчелите населяват Северна Америка след Европа

Медоносните пчели са въведени за първи път в Северна Америка през 1600 г. от европейци, които вече са правели мед и восък. Въпреки че не са местен вид в района, пчелите успяват да се адаптират в САЩ.

Снимка 665728

Източник: iStock

Медоносните пчели всъщност не са на изчезване

През последните години се говори все повече за полагането на усилия в посока спасяването на медоносните пчели, но противно на общоприетото схващане, те всъщност не са на изчезване. Колониите им се увеличават през последните вече над десет години, включително и в САЩ, където са нараснали с 31% и са достигнали най-високия си брой досега.

Само женските пчели могат да жилят

Обяснението защо само женските пчели могат да жилят се крие в анатомията на тялото им. Механизмът, който те използват, за да жилят, е същият като този, който използват, за да снасят яйца. Когато говорим за медоносни пчели, повечето от тях също са женски "работнички", които събират прашец. Мъжките пчели не могат да го правят. Затова ако видим пчели да се навъртат около кухина в земята или дърво, е добре да ги избягваме, за да не бъдем ужилени.

Снимка 665729

Източник: iStock

Повечето видове пчели живеят самостоятелно

Обикновено, когато се сещаме за пчелите, си ги представяме заедно в група - пчелата-майка, заобиколена от пчели-работнички. В действителност обаче около цели 70% от 21 000 вида пчели по света живеят самостоятелно. Женските правят гнездо и снасят яйца, но не "обгрижват" потомството си. Вместо това малките пчели напускат гнездото през следващия сезон.

Снимка 665730

Източник: iStock

Две са големите заплахи за загубата на биологичното разнообразие на пчелите

Двете най-големи заплахи за биоразнообразието, включително това на пчелите, са загубата на местообитания и изменението на климата. Когато в район, обитаван от пчели, се употребяват прекомерно пестициди или се случат наводнения, те обикновено го напускат и повече не се връщат.

Земните пчели, предаването на знанията и изследването, което показва, че изучават социалното си поведение

Пчелите могат и това

Какво е впечатляващото им умение

Хранителните навици на пчелите им помагат ефективно да опрашват растенията

Прашецът и нектарът служат като основни източници на протеини и въглехидрати. Докато пчелите събират нектар и прашец, те често пренасят прашец от едно цвете на друго, като по този начин подпомагат размножаването на растенията. Телата им също помагат в тази задача: някои имат дълги косъмчета по корема си, други пък имат косъмчета по краката си, а някои дори имат малки кошнички на краката си, които използват за съхранение на нектар и прашец.