Промяната на държавните граници в XXI век може да звучи като доста притеснително събитие, свързано с конфликт или нахлуване в чужда територия. А може и да вследствие на независещи от човека обстоятелства, които обаче не са по-малко притеснителни.

Как САЩ придоби 1 мил. квадратни километра за година

Как САЩ придоби 1 мил. квадратни километра за година

Любопитна ситуация, чието разрешение предстои

Такъв е случаят с границата между Италия и Швейцария, която преминава през Алпите, и официално ще бъдат променена. Причината са топящите се глетчери, чието очертания са определяли линията на границата.

С изменението на формата им обаче вследствие на глобалното затопляне двете съседни страни ще трябва да променят и точните места, откъдето преминава границата помежду им. Швейцария официално е одобрила споразумението за промяната на 27 септември.

Снимка 684744

Източник: iStock

Италия все още предстои да подпише споразумението, което е договорено от швейцарско-италианска комисия още през май 2023 г. Промяната пък е в най-добрите икономически и екологични интереси и на двете страни.

Снимка 684746

Източник: iStock

Границата между Италия и Швейцария ще бъде променена в районите на Плато Роза, заслона Карел и Гоба ди Ролин. Всички те се намират в близост до Матерхорн и зимния курорт Цермат, пишат ВВС.